– Når vi likevel sier nei til dem, så er det fordi vi først må ha et planverktøy som gjør det mulig å si ja.

Det sier leder av plankomiteen i Stjørdal kommune, Rolf Charles Berg. Sammen med et borgerlig flertall i plankomiteen sa han nei til etablering av Biltema i Norplastabygget på Tangmoen.

Biltema drar sin veg

For statisk

– I dagens vedtatte planer, arealplan og kommuneplan, åpner ikke området for etablering av typen næring Biltema representerer. Det tok flertallet i plankomiteen onsdag konsekvensen av, sier Berg.

Han fortsetter:

– Nei til Biltema er absolutt ikke det samme som at vi ikke ønsker mer næring til Stjørdal. Vi ønsker vekst, vi ønsker å si ja til nye etableringer, men det forutsetter at vi har et planverktøy som forteller oss politikere, og de som kommer hit og ønsker å investere her, om hvor de kan utvikle sin næring.

Politikerne sa nei

Har ikke gode nok verktøy

–Vi trodde vi hadde planer for å dirigere interesserte næringsetablerere til områder kommunen har planlagt. Vi ser nå at næringslivet ikke er så forutsigbart som vi har trodd.

Han medgir at kommunens arealplan og kommuneplan ikke er gode nok verktøy i dag.

– Jeg har lenge ment at kommunens arealplan og kommuneplan må følge samfunnsutviklinga mer parallelt enn hva de gjør. Arealplanen vi har i dag ble vedtatt for godt to år siden. Allerede der er det flere ting vi ønsker å forandre på. Kanskje skulle vi hatt en enklere revidering hvert år, for å fange opp nye ting, og da også unngå vegen om dispensasjoner, sier Berg.

Arealplanen vi har i dag, vedtatt i mars 2014, avløser arealplanen vedtatt i 2003.

– Vi får problemer med en statisk plan med den raske samfunnsutviklinga vi har i Stjørdal.

Han innrømmer at Stjørdal har utviklet seg raskere enn det politikerne har vært bevisst.

– Så i mangel på oppdaterte planer, sa flertallet i plankomiteen nei til Biltema?

– Flertallet ønsker å ha planverktøyet først på plass, slik at vi vet hvor vi ønsker å ha forskjellige typer utvikling. Det vil gi investorer forutsigbarhet. De skal vite hvor de kan etablere seg, uten at de må gjennom ei gedigen mølle med dispensasjoner. Det har vært raust med dispensasjoner de siste årene. Problemet med dispensasjon i denne saken er hva andre investorer som ønsker å komme til Stjørdal ville tenkt.

Debatten raser om BurgerKing

Ny gruppe

– Etter planmøtet onsdag ble vi enige om at rådmannen og jeg tar initiativet til å sette ned ei arbeidsgruppe som i realiteten er plankomiteen og næringskomiteen og rådmannsstaben.

De skal gå over kartet, finne ut hva de har definert som næringsarealer.

– Er det den riktige lokaliseringa vi har pekt på med tanke på hvilken næring vi ønsker her og der, kanskje må vi omdefinere utnyttelsen av enkelte arealer.

I dette arbeidet vil han sørge for også å få med områdene rundt Tangen og Sutterøy.

– Da får vi også med oss det aktuelle arealet vi behandlet i komiteen på onsdag, sier Berg.

Han understreker at alle partier får delta i utvalget på rundt tyve personer.

–Dette vil være en politisk workshop, med målsatt oppstart i oktober.

– Stjørdal skal bli oppfattet som et egnet område for satsing på næring. Det er ikke bare Biltema og Norplastabygget som er viktig i denne sammenheng i arbeidet. Det skal vises at det vil være mer og mer naturlig å velge Stjørdal som lokalisering for uansett næring, sier Berg.

– Jeg tror og håper, at det er mulig å gjøre korrigeringer i eksisterende arealplan uten at det igangsettes et stort planarbeid, sier Berg.