Kommuneoverlegen for Værnesregionen har sendt et informasjonsbrev til alle foreldre i barnehagen i Hegra, Flora, Skjelstadmark og Forradal. I brevet bes foreldre være på vakt mot symptomer på E.-coli etter at et tå år gammelt barn ble sendt til sykehus med smitte i forrige uke.

Før helga ble tilstanden til barnet beskrevet som alvorlig, men stabil.

- Jeg har ikke hørt noe mer etter det, men tenker å ta kontakt med foreldrene etter helga for å høre hvordan det går, sier Vonen. Han legger til at "alvorlig men stabil" er et samlebegrep som brukes.

- E.-coli i utgangspunktet er en alvorlig sykdom, sier Vonen.

Toåring fra Stjørdal innlagt på St. Olavs med E.-coli

Åpent i barnehagen

Barnet som er lagt inn på St. Olavs Hospital med smitte, går i Hegra barnehage. Kommuneoverlegen forsikrer at det også er trygt å sende barna hit på mandag. Barnehagen holder åpent som normalt.

- Fordi om barnet går i Hegra barnehage, betyr ikke det at barnet har fått smitten der. Jeg kommer til å ta kontakt med  barnehagestyreren i kveld for å forsikre om at det ikke er noen risiko med å sende barn i Hegra barnehage, sier Vonen.

Ikke noe "utbrudd"

- Hvordan kan man være sikker?

- Det er ingen ting som tyder på at smitten skal komme derfra. Det er ikke dyr i barnehage, og barnehagen har gode rutiner på håndhygiene. Det er ikke snakk om noe "utbrudd".

- Hvor kan barnet ha fått smitten?

- Det kan være fra husdyr, men det er vanskelig å si. Ofte finner en ikke årsaken.

- Før har det vært fokus på matvarer når noen har fått påvist  E.-coli?

- Ja, familien blir også fulgt opp av Mattilsynet. De har blitt bedt om å fylle ut et skjema for blant annet hva de har spist.

Brev til barnehageforeldre

Kommuneoverlegen følger opp den smittevernmessige siden av saken, med blant annet informasjonsbrev til foreldre i området om E.-coli.

Brevet har følgende ordlyd:

E. coli sykdomstilfelle i Stjørdal kommune

Ett barn har blitt syk i ditt nærområde, av sykdomsfremkallende E. coli-bakterie.

Etter forholdene står det bra til med barnet som har fått påvist sykdommen.

Generelt medfører denne sykdommen blodig diaré, ofte feber og nedsatt allmenntilstand, og kan skape alvorlige senvirkninger som særlig kan følerramme nyrene. Behandling av sykdommen foregår på sykehuset.

Smittekilden er ikke kjent. Sykehuslaboratorier, Folkehelseinstituttet og Mattilsynet bidrar for å vurdere bakteriens egenskaper og om dette har sammenheng med andre tilfeller. Jeg anbefaler at vi bør følge godt med andre barn, og at foresatte bes kontakte fastlegen eller legevakt hvis barn har diaré og eventuelt feber, og særlig hvis det sees blod i avføringen. De første ukene etter at et tilfelle har vært påvist er det spesielt viktig å følge med dette.

Brevet er underskrevet av kommuneoverlegen.

Ett tilfelle tidligere

Det er tre år siden det sist det ble påvist E.-coli smitte i Stjørdalsregionen. Det var også den gang et barn som ble rammet. Det er sjelden sykdommen slår ut hos voksne, med mindre det er noen med svekket immunforsvar. Året før fikk et barn med stjørdalstilknytning påvist smitte.

Et lite barn i Meråker smittet av E.-coli

"Bare litt ondt i magen"

Sykehuslaboratorier, Folkehelseinstituttet og Mattilsynet bidrar for å vurdere bakterien funnet hos toåringen, og om det er sammenheng med andre tilfeller. Illustrasjon. Foto: Lene Solbakken, Folkehelseinstituttet/ANB