Bjørnen er en fredet og sterkt truet dyreart. I Norge skal vi ha mye mer bjørn enn i dag. Derfor må forvaltningen endres, slik at bestanden av bjørn kommer opp i det nivået som politikerne har bestemt at den skal ha.

Derfor vil Naturvernforbundet redusere antall skadefellinger til et absolutt minimum. De vil også ha slutt på all lisensjakt på bjørn i Norge.

Slepphendt

– Det blir gitt for mange fellingstillatelser etter at bjørn har tatt bare et par sauer. Flere av bjørnene som er skutt som skadefelling hittil i sommer, har bare tatt én – tre sauer, sier Alette Sandvik.

Hun sitter i styret for Naturvernforbundet både i Nord-Trøndelag fylkeslag og i lokallaget for Stjørdal og Meråker. Hun bor dessuten i Meråker, kommunen som i sommer har hatt betydelige tap av sauer på beite på grunn av bjørn.

Ifølge et debattinnlegg aksepterer Naturvernforbundet skadefelling av bjørn når den gjør stor og akutt skade. Men samtidig mener forbundet at en næring som er basert på å «drepe sterkt trua arter fordi noen sauer er tatt, kan aldri bli bærekraftig», heter det i innlegget.

Det heter også at rovdyr i naturen er en rammebetingelse som næringen må leve med, og at man må regne med et visst «normaltap» til rovdyr, inkludert bjørn.

Normaltap

– Faller situasjonen i Meråker i sommer inn under det man må regne med som «normaltap»?

– Nei, tapene i Meråker har vært større enn det vi kan kalle normaltap. Vi forstår også frustrasjonen saueierne føler når tapene blir store, og vi har heller ikke påklaget fellingstillatelsen på bjørn i Meråker. Men man roper på flere «verktøy i kassen». Det eneste svaret ordføreren gir, er å skyte flere rovdyr. Vi mener man heller må sette inn tiltak for å forebygge skader, sier Alette Sandvik.

– Hvordan?

– Gjennom mer oppsyn, ved å flytte til andre beiter eller nattekveing, at man lar lammene bli igjen i en innhegning når søyene slippes på beite. Da vil de komme tilbake til innhegningen til natten, sier hun.

Dramatisk nedgang

Alette Sandvik hevder at når kommuner som Meråker er prioritert for beite, betyr ikke det at den skal være fri for rovdyr. Men det skal ikke forekomme ynglinger i kommunen. Bjørnen skal ikke få unger i Meråker.

– Det kan forekomme både ulv og bjørn i en kommune som Meråker. Men terskelen for å felle rovdyr kan være lavere her enn i områder der rovdyr er prioritert foran beitedyr, sier Alette Sandvik.

De siste årene har bjørnebestanden i Norge gått dramatisk ned de siste årene fordi vi her i landet skyter for mange bjørner. Ifølge Alette Sandvik er bestanden av bjørn nå godt under det minstemålet som Stortinget har bestemt at vi skal ha i Norge.

Resultatløs jakt på skadeskutt bjørn

Jegere i kø for å skyte på bjørn

Har mistet 30 sauer