Politiet skal trene på å løse situasjoner der det er hensiktsmessig å ikke være uniformert. Noe av årsaken er at markører ikke skal forstå at politiet følger dem.

Øvelsene skal skje i Stjørdal sentrum, i områder både innendørs og utendørs, som er tilgjengelige for allmenheten.

– Vi gjennomfører disse øvelsene hver torsdag i september og oktober, bortsett fra høstferieuka. Oppstart er torsdag 1. september, sier politiførstebetjent Ivar Amdal i Trøndelag politidistrikt.

Rollespill

Han forklarer at det blir et slags rollespill med markører som politiet skal observere og pågripe.

– Noen vil kunne oppleve at sivilt politi henvender seg til dem for å be om hjelp slik de ellers ville gjort ved en reell hendelse. Hvis det skjer vil de som spør, legitimere seg som politi. I forbindelse med pågripelser kan det oppstå situasjoner som kan virke dramatiske for enkelte, ettersom det ikke nødvendigvis framgår tydelig for publikum at det er politiet som aksjonerer, sier Amdal.

– Vil innbyggerne i Stjørdal merke stor forskjell mens øvelsene pågår?

– Nei, det tror jeg ikke. Vi skal ha en sivil tilnærming. Men hvis man stusser på noe eller er i tvil om det faktisk er politiet som aksjonerer, så ring politiet som du ellers ville ha gjort. Det er for å unngå at eventuelle reelle hendelser blir tolket som en øvelse.

– Hensiktsmessig

Politiførstebetjent Amdal mener slik trening er svært viktig.

– Vi må bli flinkere til å opptre sivilt, slik at motstandere ikke legger merke til oss. Av og til vil slik type tilnæring være hensiktsmessig, sier han.