En villrein i Sogn og Fjordane har fått påvist skrantesyke, Chronic Wasting Disease (CWD). Det er fjerde gang denne sykdommen påvises i Norge. Sykdommen er blant annet påvist hos to elger i Selbu.

Skrantesyke

Sykdommen ble påvist hos reinen i Sogn og Fjordane under et kartleggingsprogram i forbindelse med jakta, opplyser Mattilsynet. Reinsdyret ble skutt i det samme området i Nordfjella der det første tilfellet av sykdommen ble påvist i vår.

Hittil er 100 reinsdyr i dette området testet, og alle andre prøver har vært negative.

Tidligere er sykdommen påvist hos en villrein i Lærdal i april og to elger i Selbu i mai.

Sykdommen CWD har i flere tiår vært kjent hos ulike hjortedyr i Nord-Amerika. Den har nå fått det norske navnet skrantesyke. Den kjennetegnes ved gradvis tap av nerveceller i hjernen, nevrologiske symptomer og avmagring.

– Vi vurderer det fortsatt slik at det er svært liten risiko for at sykdommen skal smitte til mennesker, men for å være på den sikre siden godkjenner vi ikke at kjøtt fra dyr som tester positivt, skal spises, sier seniorrådgiver Solfrid Åmdal i seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

Skal testes

15.000 dyr skal testes i regi av Mattilsynet og Miljødirektoratet i år. Jegere og andre som ser syke eller døde hjortedyr, bes melde fra til Mattilsynet.