Meråker-ordfører Kari Anita Furunes er skremt over at Meråker kan bli et nytt Lierne hvis de ikke får kontroll med rovdyrene.

Nå krever et samlet kommunestyre at miljøstatsråd Vidar Helgesen kommer til Meråker.

Eget prosjekt

Meråker kommune vil ganske enkelt forvalte rovdyrbestanden selv. Derfor vil et samlet kommunestyre at kommunen søker om et prosjekt over tre år. Det innebærer blant annet at kommunen selv kan gi tillatelse til skadefelling når det er dokumentert at rovdyr gjør skade.

Et samlet kommunestyre vil også ha mer effektive jaktmetoder. De vil bruke mer effektive hunder, de vil ha bjørnejakt på vårsnø på samme måte som de har i Sverige, og de vil tillate kunstig lys i åtejakt på jerv.

Og uttak av ulv skal skje på samme måte i Meråkers reinbeitedistrikt som det skjer i Sverige.

«Brevet er mottatt»

- Det er viktig at hele kommunestyret stiller seg bak disse kravene. Jeg har krevd et møte med klima- og miljøvernstatsråden, uten å ha fått annet svar enn at «brevet er mottatt». Vi må jobbe med dette på alle for å sikre at beitenæringen skal kunne overleve, sa ordfører Kari Anita Furunes blant annet.

Meråker kommunestyre vil arbeide på bred front for å nå fram. I tillegg til et møte med miljøstatsråden vil de ta opp saken gjennom fylkestinget, i Stortinget, gjennom fylkesmennene i Nord- og Sør-Trøndelag, Mattilsynet og Utmarkskommunenes sammenslutning, der Meråker er med.

Målet er prosjektet med lokal forvaltning og mer effektiv jakt kan komme i gang fra 1. januar 2017.