– Arbeidet starter trolig i midten av september, med forbehold om godkjenning fra NVE. Vi skal nå inn i kontraktsforhandlinger med to firma som er aktuelle for oppdraget, sier Torbjørn Hojem, fagansvarlig for vassdragsreguleringer i NTE Energi.

– Hvorfor vil NTE rive den gamle kraftstasjonen?

– Vi har ikke lenger bruk for den. Den har stått ubrukt siden tidlig på 1990-tallet, og den begynner etter hvert å få et stort behov for vedlikehold. Slik den står nå, utgjør den snart en risiko for omgivelsene. Derfor vil vi fjerne den, sier Torbjørn Hojem.

Dyrt

Han legger ikke skjul på at det vil bli en kostbar affære å fjerne kraftstasjonen.

– Det dreier seg om flere millioner kroner, sier han, uten at han vil gå mer detaljert inn på kostnadene.

Han sier også at det har kommet anbud på jobben fra fire ulike aktører.

Forurensing i grunnen er noe av forklaringen på at det blir dyrt å rive Nustadfoss kraftstasjon. En del av de gamle byggematerialene inneholder også miljøgifter.

– Vi har gjennomført en miljøkartlegging som viser at vi blir nødt til å fjerne farlig avfall i området. Dette må vi behandle som spesialavfall og fjerne det, sier han.

Tilgjengelig

Årsaken er blant annet at tomta skal være tilgjengelig for allmennheten etter at kraftstasjonen er revet. NTE har ikke tenkt å foreta noen spesiell tilrettelegging for å gjøre den tilgjengelig, men den vil heller ikke bli avstengt.

– Vi må ta høyde for at noen kan tenke seg å bruke området. Det ligger fristende til, like under fossen midt i Meråker sentrum. Det er nok folk som kan tenke seg å komme hit for å fiske eller bade, sier Torbjørn Hojem.

Nustadfoss kraftstasjon, som lå i den røde teglsteinsbygningen like under Nustadfossen, var i drift fram til det nye Meråker kraftverk ble satt i drift i 1994.

Torbjørn Hojem ser for seg at arbeidet med å rive bygget og rydde tomta vil ta en liten måned.