Sidsel Schønberg (79) har ikke helt taket på trønderdialekta. Så er hun da også opprinnelig fra Larvik med Alfred Andersen som oldefar. Smeden som etablerte firmaet Alfred Andersen Mek. Verksted.

– Dette firmaet oldefar startet i Larvik ble etterhvert spesialister på bygging av bruer. Denne brua jeg nå står på, Mæhlen bru, er det Alfred Andersen som har bygd, sier piken på Broen, Sidsel Schønberg, gjennom årtier lærer i grunnskolen i Stjørdal.

Kulturminner

I morgen søndag markeres Kulturminnedagen også i Stjørdal, og det skjer ved Stjørdal Museum. Her vil Schønberg være og foredra om bruer i Stjørdal. Hun forstår seg på bruer, etter i voksen alder å ha blitt stadig mer interessert i temaet. For det var oldefaren hennes som etablerte dette mekaniske verkstedet i Larvik i 1893, som ble først lagt ned 2012.

– Etter oldefaren min tok bestefar over, også han het Alfred Andersen. Det ble også min fars tur, han het Fredrik. Jeg har en bror også som heter Alfred Andersen, men han har valt en annen yrkesveg, sier Sidsel.

Tilfeldig

For noen år siden var Sidsel på besøk hos moren sin på aldershjemmet. Der traff hun en eldre mann hun kjente, en tidligere montør ved verkstedet i Larvik.

– Jeg kjente mange på verkstedet. Jeg fortalte at jeg bodde på Stjørdal. Da sa han, der har jeg montert bru.

I dag vet Sidsel at Mællen bru er et produkt fra Alfred Andersen. Det samme også den gamle jernbanebrua på Hell, som nå skal rives. Og apropos riving. Forra bru, som om kort tid får avløsning av ei ny Forra bru, er også et produkt fra Sidsel Schønbergs familie i Larvik.

– De var med og bygde Skarnsundbrua på Inderøy, og hengebrudelen av brua mellom København og Malmø.

– Hadde du noen gang sommerjobb hos Alfred Andersen Mek.Verksted?

– Jeg har jobbet der ja. Som 16 –åring var jeg på kontoret. Husker jeg syklet til banken for å hente lønninga til de ansatte. Lønn for fjorten dager for over 300 ansatte. Mye penger på den tida. De lå i en mappe bak på sykkelen min, sier hun, og så ler hun sin gode latter. Også hun brubygger, da mellom mennesker.

Foredrag

Vil du høre mer om Alfred Anderssen mek verksted, så foredrar Sidsel Schønberg om det mekaniske verkstedet i Larvik, familien Andersen og mer enn bygging av bruer.

Bjørn Sakshaug, på Ersgard på sørsida av Stjørdalselva, like øst for Mæhlen bru, er leder av Fortidsminneforeninga. Han er tilstede på museet søndag. Han har stor brukompetanse, og sier Mæhlen bru må fram i tid bevares for nye generasjoner som gang- og sykkelbru. Det er planlagt ny bru et stykke vest for Mæhlen bru i forbindelse med nye Søndre Ringveg.