Han står på Hellbrua i strålende solskinn, snur seg og speider opp mot åsen. For tre år siden sto Rune Sagen (45) bak dagens Hell-skilt. Men nå er det større ting på gang. Med god hjelp av Skala Maskon og Helitrans skal det i løpet av en drøy måned komme opp et mye større skilt.

– Skiltet blir tre meter høyt og ni meter bredt. Veier 220 kilo og er i aluminium. Dette blir knallbra, sier en entusiastisk Sagen.

Startet på Facebook

45-åringen finner stadig på nye prosjekter. Tidligere i sommer dro han i gang og fikk mye oppmerksomhet for stuntet med nakenfisking. Vi kunne nevnt flere ting også. Men nå er det Hell-skiltet som opptar tiden hans.

– Jeg har hatt ideen i mange år. Treskiltet som står der i dag er sterkt preget av vær og vind og må byttes ut. Det nye blir mye mer solid, sier Sagen.

I slutten av august la han ut en status på Facebook-profilen sin, som ble starten på en slags pengeinnsamling. Alle som ville gi penger til et nytt og forbedret Hell-skilt, kunne melde seg. Det ble opprettet en konto.

– Alt ble gjort helt frivillig. Ingen tigging. Men det tok jo litt av. Både enkeltpersoner og firma har bidratt, og nå står det drøye 36.000 kroner på kontoen. Jeg var ikke i nærheten av å drømme om den summen. Det er helt utrolig, sier Sagen.

Skala Maskon fikk til slutt oppdraget med å lage skiltet. De går i gang denne uka.

– Det er litt enklere enn det vi normalt holder på med. Mindre detaljer. Vi ser på dette som et stunt, sier daglig leder Jon Anders Leikvoll.

– Jeg førhørte meg med flere, men det var Skala Maskon som kom best ut. Det skal gjøres ordentlig og skiltet skal stå der til evig tid. De som gir penger fortjener å få noe tilbake, sier Rune Sagen.

Denne gjengen gleder seg til skiltet kommer opp. Fra venstre: Magnar Zimmermann (Skala Maskon), Jon Anders Leikvoll (Skala Maskon), Rune Sagen, Bård Kjesbu (Helitrans) og Mia Uthus (Helitrans). Foto: Lars Sørnes

Skal markeres

Han er oppvokst i Stjørdal, men har bodd over halve livet sitt på Hell.

– Jeg håper folk setter pris på initiativet. Det er sikkert ingen som tror på meg, men jeg er ikke glad i oppmerksomhet. Det er ikke derfor jeg gjør dette. Og skiltet er ikke mitt, det er alle sitt, presiserer Sagen.

– Du kan si dette er min måte å utøve kunsten på. Jeg fulgte ikke mye med i formingstimene på skolen, og jeg satt vel mer på gangen enn i klasserommet, sier han og ler.

Alt er klarert med grunneierne. Helitrans, som har sin hovedbase på Trondheim lufthavn Værnes, har tatt på seg oppdraget med å flytte skiltet opp i åsen.

– Det er artig å bidra til noe som blir et landemerke på Hell. Vi ser jo åsen fra kontoret vårt, sier Bård Kjesbu.

– Vi som er et lokalt firma synes dette er stor stas, legger Mia Uthus til.

Det antas at det nye skiltet skal være på plass i slutten av oktober. Det skal løftes ved Prix-en på Hell.

– Den dagen blir det pølsefest utenfor butikken, eller kall det skiltfest om du vil. Det må jo markeres, sier Rune Sagen.

Slik blir Hell-skiltet. Det er konstruktør Magnar Zimmermann ved Skala Maskon som har tegnet det.

Turister

Sagen forteller at det også blir belysning og fotocelle, sponset av stjørdalsfirmaet Bright Norway. Og det skal ryddes i skogen rundt skiltet når det er på plass.

– Tenk på alt som skjer i området vårt, med rallycross, Landsskytterstevnet, bluesen og alle turistene som besøker oss. Det kommer til og vises at de er på Hell for å si det sånn. Pengene som har kommet inn dekker alt av kostnader. Dette blir råtøft, sier Rune Sagen.