Det er Stig Evjen,medlem av det lokale rådet i Røde Kors Hjelpekorps i Stjørdal, som forteller dette. Han forteller at Norges Røde Kors har en målsetting om å lære bort mest mulig førstehjelp til befolkningen, og denne målsettinga, sier Evjen, de forsøker å leve opp til i Stjørdal.

– Når vi er ferdige med kursrunden i Meråker har vi lært 250 livredende førstehjelp i dette dalføret, og det er i løpet av et år, flere enn på lenge, sier Evjen.

Munn til munn

– Kurset om livreddende førstehjelp er på tre timer. Her lærer vi deltakerne munn til munn, hjerte- lungeredning, stabilt sideleie, behandling av brannskader og blødninger. Her er det noen av oss i hjelpekorpset som er kursledere, og vi har ressurser til å kjøre igjennom kurs i livreddende førstehjelp for 100 personer på en dag. Livreddende førstehjelp er noe alle bør kunne, vi i hjelpekorpset kan vidra med kursing, sier Evjen.

Hjelpekorpsere

Stjørdal Røde Kors Hjelpekorps har i dag 26 medlemmer.

– Vi ønsker oss langt flere, og vi trenger flere. Hittil i år har vi deltatt i 27 redningsaksjoner, og vi er ofte ute og deltar utenfor kommunens grenser, deltar i aksjoner i andre kommuner når det meldes inn hos oss behov for personell, sier Evjen.

Her snakker vi om en langt annen skolering enn et tre timers kurs i livreddende førstehjelp.

– Ja, ønsker du å bli en «hjelpekorpser», så må du først ha et kurs på 33 timer. Deretter må du ha et sambandskurs og kurs i søk og redning. Vi har i år kjørt et 33 timers kurs for 16 personer, det ga oss etterhvert fire nye hjelpekorpsere i Stjørdal Røde Kors Hjelpekorps. Vi skulle ønsket oss enda flere, sier Evjen.

– Hvem er det som ber om bistand, kaller ut hjelpekorpset?

– Det er først og fremst politiet og helse.

Evjen sier at hovedtyngden i det lokale hjelpekorpset er menn.

– Vi ser gjerne at flere kvinner kommer med, sier han.

Ny korpsbil

– Når hjelpekorpset kalles ut så er det ikke i hovedsak for hjelp på veg, men utenfor veg. Her har vi både snøscootere og ATV for å komme oss ut. Så er det slik da, at sjølsagt må vi ha bil for både personell og utstyr. Akkurat på dette punktet sliter vi for tida. Vi må og skal ha ny bil. Et stort løft for de frivillige i hjelpekorpset. Her trenger vi hjelp, vi ser gjerne at noen kan hjelpe oss slik at vi får en god og trygg bil å rykke ut med, sier Stig Evjen i Stjørdal Røde Korps Hjelpekorps.