Episoden skjedde en natt i februar i år. Politipatruljen som var på vakt i Stjørdal denne natta, var i gang med trafikkontroll. Bilen som 19-åringen fra Trondheim kjørte, ble stoppet.

Politiet fattet mistanke om at den unge bilføreren var ruset. Han innrømmet også at han hadde blåst litt hasj tidligere på kvelden. Ungdommen ble derfor tatt med for blodprøve. Politiet tok også beslag i førerkortet hans.

Blodprøven viste at bilføreren var påvirket av THC som er virkestoffet i hasj. Rusen tilsvarte en promille på minst 0,5. Dermed ble det opprettet promillesak mot 19-åringen.

Rettssak ble berammet, men siktede møtte ikke. Derfor ble det gjennomført ny rettssak forleden med ungdommen til stede. Han vedgikk at han hadde røykt litt hasj tidligere på kvelden. Han følte seg ikke beruset, og mente aktors påstand om fengselsstraff og bot var i drøyeste laget. Ungdommen forklarte at han har bruk for førerkortet når han nå søker jobb.

Tingretten konkluderte med at ungdommen må dømmes for ruskjøring. Under straffeutmålingen tok retten hensyn til promillegraden. Promille på mellom 0,5 og 1,2 kvalifiserer normalt til betinget fengsel og bot.

Dommen ble derfor betinget fengsel i 15 dager. Domfelte slipper å sone. Betingelsen er at han ikke begår nye lovbrudd i prøvetida på to år. I tillegg ble han dømt til å betale 6.000 kroner i bot. Normal minstebot ligger rundt 10.000 kroner, men ungdommen slapp billigere fordi han er arbeidsledig.

Retten dømt også bilføreren til å betale saksomkostninger med tusen kroner. Årsaken til det er at han ikke møtte da retten ble berammet første gang.

Ungdommen ble også fradømt retten til å kjøre bil i 12 måneder. Han hadde førerkortet bare på prøve, og må derfor avlegge full ny førerprøve for å få mulighet til å kjøre bil igjen.