- Vi har vært plaget med disse ubudne gjestene i flere år, men de siste ukene har vært ekstreme, forteller Randi Oline Kjeldstad og Harry Mæhre, som bor i Venna, like ved grensa mellom Hegra og Stjørdal.

- Vi er usikre på når de dukket opp, og hvordan de kom hit, men de er spredd over et ganske stort geografisk område her nå. Mange av naboene våre sliter også med problemet, og det er spesielt nå på tidlig høsten når klekkingen skjer at problemet dukker opp.

Flere har prøvd diverse midler, som både er dyre, og ikke alltid like effektive.

Tok saksa fatt

Randi har imidlertid bestemt seg for å få bukt med problemet, i alle fall i egen hage, og har gått til krig mot de brune inntrengerne. Vi har prøvd forskjellige kjerringråd, som banan og grovsalt, men nå i det siste har jeg tatt saksa fatt, og klipt dem i to. Ikke så mange voksne snegler å se lenger, forteller Randi, men desto flere av de små. Ikke sist helg, men forrige, hadde jeg en skikkelig razzia, både morgen, middag og kveld, og da tok jeg 601 snegler bare på lørdag.

Flere tusen av denne typen snegler har denne sommeren invadert hagen til Randi Oline Kjeldstad og Harry Mæhre.

2000 på ei uke

Rundt 2000 små brunsnegler i løpet av ei knapp uke, kunne Randi Kjeldstad registrere å ha drept.

– Ikke rart jeg føler meg som en massemorder, men jeg gir meg ikke, og sliter ikke med dårlig samvittighet. Til neste år har min søster lovet å skaffe oss moskusender. De gjør etter det vi har hørt, kort prosess med disse ekle og uønskede individene, som dukker opp så fort det blir litt fukt eller dugg på plena.

Også flere av naboene i ganske vid omkrets har vært rammet av sneglene, så å få helt bukt med problemet, kan bli et utfordrende, mener Randi, men vi skal gjerde inn eiendommen, så da får moskusendene gå fritt, og da tror jeg vi skal bli kvitt dem i vår hage i alle fall.

Mektig lei

Det er alt annet enn morsomt og komme ut i hagen for å sette seg ned med en kaffekopp, og se at det henger bøttevis av disse skapningene i brudespireaen like ved. – Ja, jeg er mektig lei av dem, forteller Randi.

«Kannibalmetoden»

På VG nett kan vi lese om pensjonisten Torstein Mo(73), som i sommer fikk en pris av landbruksdirektoratet, for sin innsats i kampen mot de svartelistede krypene. Hans metode har fått betegnelsen «kannibalmetoden», og går ut på å blande en valgfri kornsort, med alkoholfritt øl. Deretter helles produktet Nemaslug over blandingen. Effekten er en bakterie som spiser opp snegla innenfra. Denne tiltrekker seg andre «kannibalsnegler», som gjør at epidemien raskt sprer seg.