Skadeverket på feltet på Hell skjer få måneder etter at det ble oppdaget skader på helleristninger på Leirfall i Hegra tidligere i sommer.

LES OGSÅ: Skadeverk på helleristninger i Hegra

– En alvorlig sak, sier stjørdalspolitiker Jan Inge Kaspersen (Ap).

Han tar skadeverkene som har skjedd mot helleristningsfeltene i Hegra og på Hell opp i formannskapet neste uke.

Kaspersen har merket seg at fagfolkene mistenker at det er barn som kan stå bak ødeleggelsene.

– Skolene i Stjørdal hadde tidligere et fast opplegg hvor arkeologene kom og informerte alle femteklassingene om helleristningene i kommunen. Men det er det slutt på, konstaterer Kaspersen.

Han mener kommunen framover må gjøre en ny innsats for å øke respekten for kulturminnene. I formannskapet vil Kaspersen spørre ordføreren hva kommunen kan gjøre slik at hærverk som vi nå har sett, kan bli forhindres i framtida.

Jan Inge Kaspersen peker på at Stjørdal har flere betydelige felt med helleristninger. Dette er kulturminner som er flere tusen år gamle. Stjørdal har derfor et særskilt ansvar for å legge til rette slik at disse kulturminnene ikke blir ødelagt.

LES OGSÅ: Skulle sprenge, fant helleristninger

– Tydelig informasjon til skolebarna i kommunen kan være et effektivt tiltak, mener Kaspersen.

Det var NRK som først omtalte det nyoppdagede skadeverket på helleristningsfeltet på Hell denne uka.

Arkeolog Helle Stuedal Vangen fra Stjørdal Museum håpet det bare handlet om overfladiske riss som kunne bli usynlige etter noen år.

– Men disse strekene er én millimeter dype. Disse vil aldri forsvinne. Dette kommer til å stå her til evig tid. Disse barnestrekene kommer til å stå her ved siden av disse reinsdyra, som har stått her siden før Kheopspyramiden ble bygd, sier Stuedal.

Arkeologene har også oppdaget at noen har vært og tegnet med en rød fettstift og tegnet oppi reinsdyrstrekene fra steinalderen.

Helleristningene er fredet. Det er forbudt å tegne og risse, hogge eller male på ristningsberget.

Ifølge NRK er bergkunsten på Hell ikke den eneste som har blitt utsatt for vandaler.

I Alstadhaug i Nordland har ungdommer ødelagt helleristningen av skiløperen som ga inspirasjon til piktogrammene under Lillehammer-OL. Heller ikke i Trøndelag har graffitien fra steinalderen blitt spart.

Fylkesarkeolog Lars Forseth karakteriserer det som dramatisk at vi nå i det siste har fått flere slike episoder, sist på Leirfall tidligere i sommer. Forseth er red det kan være en trend, sier. Fylkesarkeologen vil derfor anmelde hærverket på Hell.

Jan Inge Kaspersen tar opp skadeverket mot bergkunsten i formannskapet neste uke. Foto: Jan Erik Sundøy
Fylkesarkeolog Lars Forseth anmelder skadeverket mot helleristningene på Hell. Arkivfoto: Jan Erik Sundøy