Sju av åtte politistudenter i Stjørdal i år er kvinner. Ilham Alkochari (23) har jobbet målrettet mot yrkesvalget siden hun var 16 år.

Sammen med de andre politistudentene ved Stjørdal lensmannskontor, er hun nå inne i sitt andre år på politihøgskolen. Det betyr praksisår.

– Jeg ønsker å bidra til at andre mennesker får et bedre og trygt liv. Jeg vil utgjøre en forskjell, sier Ilham Alkochari.

Hun kommer fra Trondheim og går på politihøgskolen i Stavern.

Kvinneandel

Antall kvinner i politistillinger i landet lå på 29 prosent i 2015. Ved årets opptak til politihøgskolen viste kvinneandelen 41,7 prosent.

Stjørdalslensmann Marit Helene Stigen mener det er en naturlig del av samfunnet at det er mer likestilling nå enn tidligere, også innenfor politiet.

– Det er like aktuelt for kvinner å jobbe i politiet som det er for menn. Kjønn diskuteres svært sjelden. Det er ferdighetene som er viktigst, understreker hun.

I politiet i Værnesregionen ligger kvinneandelen på rundt 40 prosent.

– Bare for ti år siden var det en klar overvekt av menn hos oss. I perioder på vakt og patrulje de siste årene har det vært tilnærmet halvt om halvt. Det vi ser er at kvinner tradisjonelt velger etterforskningsveien etter hvert, mens det er flere menn i operativ tjeneste, sier Stigen.

Stjørdalslensmann Marit Helene Stigen sammen med årets politistudenter. Fra venstre: Ilham Alkochari (23) fra Trondheim, Trine Grøttheim (26) fra Steinkjer, Janne Rudi Forbord (21) fra Verdal, Julie Pedersen Strømholm (23) fra Trondheim, Karoline Villåsen (22) fra Hadeland, Vegard Rørvik (27) fra Mosjøen og Merete Loktu Skjemstad (24) fra Trondheim. Christina Marie Ydstie var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Lars Sørnes

– Hva med kvinnelige ledere?

– Der er tallet litt lavere. Politidirektoratet har uttalt at det jobbes tydelig med å få flere kvinner i alle typer lederstillinger.

23 år gamle Ilham Alkochari er glad for muligheten hun har fått.

– Jeg angrer ikke på yrkesvalget i det hele tatt. Det er dette jeg vil, slår hun fast.

– Skjerper oss

Lensmannskontoret i Stjørdal, som nå er oppmøtested til alle politibetjentene i Værnesregionen, har aldri hatt så mange politistudenter før. I august møtte sju kvinner og én mann opp. Fram til juni neste år skal de få et innblikk i politilivet.

– Studentene skjerper oss. De er dyktige og reflekterte, og kommer med en kompetanse som vi nødvendigvis ikke har eller som vi er i ferd med å videreutvikle oss på. De stiller spørsmål og er nysgjerrige, sier lensmann Marit Helene Stigen.

Til årets opptak ved politihøgskolen var det totalt 163 søkere fra Nord-Trøndelag. 134 av dem hadde politihøgskolen som førsteønske. Til sammen 14 kom inn. Til sammenligning kom 30 studenter fra Sør-Trøndelag inn.

– Det betyr mye å ha en fot innenfor. Jeg har blitt godt mottatt av alle sammen her i Stjørdal. Selv om jeg er ny, så føler jeg at jeg er en del av teamet. Så langt har jeg fått et innblikk i ungdomskriminalitet og narkotika. Det er spennende, sier Ilham Alkochari.

Politihøgskolen er et treårig løp med ett praksisår. Høgskolene ligger i Bodø, Kongsvinger, Oslo og Stavern.