Nei, det brant ikke noe sted på Egga denne uka, selv om brannbilen kjørte rundt med blålyset på og delvis også med hylende sirene. Det var Tuva (4) og de andre barna i Egga barnehage som fikk seg en runde i brannbilen.

Det er nasjonal brannvernuke, og brannbilen har besøkt barnehagen med selveste brannsjefen som sjåfør.

Brannvernuka

– Vi har vært opptatt av brannvern hele uka. Vi har hatt brannøvelse, de ansatte får prøve i praksis å slokke brann med pulverapparat, og vi har altså besøk av brannbilen. Ikke minst besøket av brannbilen er veldig stor stas, sier styrer Wenche Pedersen ved Egga barnehage.

Skryter

Brannsjef Håvard Nicolausson skryter av barnehagene og opplegget deres når det gjelder brann og brannvern.

– Brannvernuka munner ut i en uvarslet brannøvelse. Vi vet om den, og vi rykker ut med brannbilen for å gjøre det mer realistisk. Da blir premien i etterkant at alle barna som vil, får være med og kjøre en runde i brannbilen. Og vi ser at barnehagene har veldig gode rutiner om brannalarmen virkelig skulle gå for alvor, sier han.

Røykvarsler

For brannsjefen er besøket på barnehagen et hyggelig oppdrag der det først og fremsdt handler om å ufarliggjøre brannbilen.

– De minste er gjerne litt skeptiske til brannbilen før de får sitte på en runde. Og når vi setter på blålysene, slik at det blinker blått i vinduene der vi kjører forbi, er det skikkelig stas! Overfor foreldrene prøver vi å legge vekt på sikkerhet i hjemmet, spesielt i forhold til røykvarslere. Det hjelper ikke om du har all slags utstyr for å slokke brann om ingen vekker deg når det brenner, sier Håvard Nicolausson.

Imponert!

– Har et slkt opplegg noen verdi, eller er det bare for moro skyld?

–En verdi har det så avgjort. Ikke at vi kommer på besøk, men hele opplegget som barnehagene har i forbindelse med brannvernuka. Vi bare skummer fløten av den jobben som barnehagene gjør. Og jeg blir mektig imponert når en toåring vet hvilket telefonnummer man skal ringe for å varsle brann.

– Og hvilket nummer er det?

– Veit du itj det, Ivar? Da slår du 110!