– Planen er å sette i gang prøvedrift første mars, og dette vil da vare i 3 måneder. Om det da blir umiddelbar overtakelse av anlegget eller om det utsettes til etter ferien, er i dag ikke avklart, sier Geir Baustad.

Han er fagansvarlig vann og avløp i Stjørdal kommune.

Pumpestasjon

Dagens renseanlegg, Sara (Stjørdal avløps- og renseanlegg)  på Halsøen er for mange et landemerke ved innkjøringa til kommunesenteret. Nykommere har spekulert hva slags bygg det er som står der, blant annet krematorium er nevnt.

Lukt, sier noen. Den har nokså umiddelbart avslørt hva som foregår bak veggene. Og ikke minst   blir det hevdet at overflatevann fra anlegget som pumpes ut i bassenget mellom E6 og Langøra, på grunt vann , avslører virksomheten i bygninga på Halsøen.

– Når det nye anlegget på Sutterøy er ferdig, blir bygninga på Halsøen en ren pumpestasjon, som da sender kloakken til nyanlegget på Sutterøy for rensing, sier Baustad.

Et ekstra bygg

Nyanlegget på Sutterøy har for lengst tatt form der det ligger ganske så nært strandkanten. Selve anlegget med bygg har en prislapp på 200 millioner. I tillegg kommer nytt ledningsnett inn til anlegget, da med en kostnad på rundt 30 millioner.

– Vi får også en ekstra kostnad på et par millioner. Vi skal ta imot kloakkslam fra slamavskillere i kommunen, som ikke har ledningsnett. Dette er slam som kommer med bil, og det viser seg at disse bilene ikke har utstyr for å pumpe slammet inn i tankene inne i bygget. Vi må da lage et påbygg for å ta imot dette slammet, og pumpe det inn i det nye renseanlegget, sier Baustad.

– Kan det resultere i kloakklukt i området?

– Nei, lufta fra dette ekstra mottaket blir trekk inn gjennom et luftrenseanlegg, sier Baustad.

På dypt vann

– Det nye renseanlegget ligger i et mye brukt sjønært område. Hva med sjenerende lukt her fra renseanlegget?

– Det bygges et kullfilteranlegg der ute som skal rense lufta før den slippes ut. Likevel, det kan ikke garanteres at ingen vil kunne kjenne en lukt, for det avhenger av hvor fintfølende folk er, sier Baustad.

– Hva med overflatevann her som pumpes på sjøen, vil det kunne lukte?

– Nei, dette blir nå pumpet ut på dypt vann, sier Geir Baustad.