Stjørdal kommune har opprettet et nytt tilbud for hjemmeboende personer som bor kommunens bosenter, og som har diagnosen demes.

Med det nye dagtilbudet ønsker kommunen å aktivisere demente og bidra til en meningsfull dag for brukerne.

- Det er 25 dagplasser som tilbys gjennom det nye tilbudet. Bosentrene i Lånke, Hegra og Skatval har alle tilbudet en dag i uka, mens Stjørdal bosenter har to dager i uka, forteller prosjektleder Marielle Lillemo Hårstad.

Det kjempes iherdig på Ludo-brettet. En enkel, men hyggelig aktivitet som brukes mye. Foto: Stjørdal kommune

På flere bosentre

Prosjektlederen er til vanlig ergoterapeut og aktivitør ved Lånke bosenter. Prosjektet hun nå styrer gjennomføres i det daglige av ansatte i Stjørdal kommune med helsefagbakgrunn.

- Disse har ansvar for hver sin dag ved bosentrene, og de gleder seg virkelig over å kunne tilby og tilpasse ulike aktiviteter for brukerne, sier Lillemo Hårstad.

Blomster, kaker og trim

Stjørdal kommune fikk midler fra Helsedirektoratet til prosjektet, som i utgangspunktet er ettårig. Prosjektet har pågått noen måneder, og rekken av aktiviteter som er prøvd og gjennomført begynner allerede å bli lang.

Både Hegra, Lånke, Stjørdal og Skatval har tilbudet om dagaktiviteter for demente. På Skatval er det Hilde Sandstad Setseng som er aktivitør og sørger for gode timer for brukerne. Foto: Stjørdal kommune

- Det har blitt gjennomført ulike aktiviteter tilpasset den varierende brukergruppen. Så langt har vi blant mye annet vært innom blomsterstell, baking og sykkeltur. Vi har en aktivitetsplan som vi prøver å følge, og en aktivitetsbank hvor vi har samlet alle aktuelle aktiviteter og hvordan de kan tilpasses på en sånn måte at det alltid passer brukernes behov, sier Marielle Lillemo Hårstad.

Trygt og godt

Dagtilbudet er på fem timer, og foregår i et skjermet område ved bosentrene. Alt skal være trygt og godt, og være preget av samhold og mening.

- Brukerne spiser frokost sammen, leser avisa, synger, trimmer, drikker kaffe og snakker om tema som de liker å snakke om. Målet for dagen og tilbudet er nådd ved at brukerne opplever mestring og glede i hverdagen. Noen er med på aktivitetene, mens andre ønsker å observere og får kjenne på følelsen av samhold, sier Marielle Lillemo Hårstad.

Dette tilbudet om dagaktiviteter for demente er et godt tilskudd til Stjørdal kommunes andre tilbud for demente, som Fosslia bosenter, dagtilbudet for hjemmeboende på Nyenga og «Grønn omsorg» ved Eikra gård.