Elever fra Ole Vig videregående skole fikk et innblikk i hvordan man jobber med forskning på Kvithamar.

– Det vi driver mye med akkurat nå, er mykotoksiner, kunne laboratorieleder Kristin Skogan Lien forteller til VG3-elevene fra forskerlinja.

– Interessant

Elevene besøkte fredag det private laboratoriet ALcontrol og det offentlige forskningsinstituttet NIBIO som begge holder til på Kvithamar i Stjørdal.

Analysene av mykotoksiner i korn skjer på oppdrag fra norske fôrprodusenter. Mykotoksiner er noe som dyr er følsomme for, og ulike dyr har ulike toleranser, kunne Lien fortelle elevene.

– Spennende å se måten de analyserer på. Hvilke instrumenter de bruker og hvilke prosedyrer som er involvert, sa elev Hallvard Rekkebo.

Trine Kreutz-Hansen er litt lei av kjemi etter å ha holdt på lenge med det på skolen nå. Men at lysten kanskje kommer tilbake.

– Interessant å se hvordan de gjør det i praksis, sa hun.

I andre enden av bygget var biologiklassen fra Ole Vig på forelesning hos forskerne Anne Kjersti Bakken og Ari Hietala i NIBIO. Temaet var fremmede og uønskede arter.

Siste del av timen brukte Hietala til å fortelle litt om hvordan det er å være forsker.

– Det er en overvekt av mannlige forskere, men i rommet her i dag skulle en ikke tro det, sa finske Hietala.

Spesialisert

Forskeren fortelle at forskningen i dag ofte er svært spesialisert, og at det ofte forskes i team. Forskere styrer noe over egen arbeidstid og hva de skal forske på, men politikerne blander seg mer og mer inn i det.

– Det liker vi ikke helt, samtidig må jo samfunnet få være med og bestemme hva det skal forskes på, sa Hietala til elevene.

Han kunne fortelle at forskeryrket ofte gir mulighet til reiser, og ikke minst livslang læring.

Det er tiende året Kvithamar inviterer realfagselever fra Ole Vig videregående skole til «forskningsdager».