Lill Bente Mæhla Totland, banksjef i Sparebanken SMN, går nå ut og advarer mot det hun kaller tilbud om blodige forbrukslån.

– Markedet strømmer over av ulike tilbud og like mange aktører. Jeg merker det sjøl i egen postkasse. Her om dagen lå det tre tilbud i postkassen. Med tre signeringer kunne jeg sikret meg 1,5 millioner i forbrukslån, sier banksjefen.

Det kunne resultert i ekstra sydentur, ny bil, nytt kjøkken og pelskåpe, men hun gikk ikke i luksusfella. Hun mener likevel det er på tide å advare andre mot det hun ikke nøler med å karakterisere som useriøse långivere i markedet.

Tre millioner på en dag

– Jeg er sikker på at vi to til sammen, (her tar hun med seg journalisten), glatt på en og samme dag klarer å få seks millioner i forbrukslån. Hver av oss tre millioner uten spørsmål om sikkerhet. Fristende, tydeligvis for stadig flere. Vi ser det også i banken.

– Hvordan da?

– Det er et stadig økende antall som kommer til banken, noen ganske fortvilte, og ber om hjelp. Jeg har hatt kontakt med folk som har hatt nesten to millioner i forbrukslån. Og her snakker vi hele veien om forbrukslån med skyhøy rente, opp mot 20 prosent. Heldigvis er to millioner unntaket, men vi ser tydelig at stadig flere har høye forbrukslån. For bare fire-fem år siden reagerte vi på forbrukslån på rundt 40.000-50.000 kroner.

– Hvordan møter banken kunder med tyngende forbrukslån når de ber om hjelp?

– Vi kan spørre, hvor mange biler har du, trenger du alle. Kan vi gjøre noe med huslånet ditt. Vi har kunder som kommer og spør om huslån, og har sikret seg egenkapitalen gjennom forbrukslån hos en av de useriøse aktørene. Også vi kan gi forbrukslån, da med en helt annen rente enn postkasselånene, og da etter at kunden har hatt en grundig gjennomgang med en av våre rådgivere, sier Mæhla Totland.

– Hvor ligger grensa for hvor mye forbrukslån en familie med normal inntekt kan tillate seg?

– Generelt kan jeg si, at har du et forbrukslån på et par hundre tusen kroner, så sliter du med nedbetalinga. Har man høye forbrukslån, så er det viktig å spørre seg sjøl hvorfor man har det. Uansett, snakk først med banken din, det koster ingen ting. Det er en billig forsikring.

Unge i markedet

For bare få år siden var det knapt noen som kom til banken og ba om hjelp på grunn av dyre forbrukslån gjennom tilbud funnet i postkassen.

– Nei, det var sjelden. Det er de absolutt siste årene dyre forbrukslån har tiltatt i antall, og nærmest eksplodert med mange aktører i markedet. Kundene lokkes ut på galeien, også unge, og mange i etableringsfasen. Så sitter de i fella når avdragene starter og skyhøy rente slår inn. Nå har vi to-tre kunder i uka som kommer og ber om hjelp. Vi ser også at det er stadig yngre lånetakere som kommer, etter at de har sikret seg forbrukslån over nettet hos useriøse aktører. Dette har vi helt tydelig ikke klart å advare nok mot. Så må jeg også si, det er mange, oppegående, dyktige folk, med i utgangspunktet grei økonomi, som fristes av tilbudene og havner i trøbbel. Det gjelder oss alle, lånte penger er lånte penger, lånte penger med høy rente er dyrere penger enn penger lånt med lav rente. Tenk alltid før du låner penger, og sørg for at du har en plan for nedbetalinga, sier banksjef Lill Bente Mæhla Totland.