– Administrasjonen i Stjørdal kommune kan ikke konkludere før departementet kommer med sitt veiledningsmateriell som handler om hvordan nye parkeringsregler skal forstås, sier konstituert etatssjef Arild Moen.

Det innføres nemlig nye parkeringsregler over hele landet fra nyttår. Kommuner over hele landet sitter nå derfor og venter på veiledningsmateriell fra sentralt hold.

– Også Stjørdal må forholde seg til de nye parkeringsreglene. Det kan vi ikke gjøre før departementet sender ut sin veiledning, sier Moen.

Blir forsinket

Det betyr at den store parkeringsutredningen for sentrum av Stjørdal blir ytterligere forsinket. Planen var å legge utredningen med forslag om parkeringsavgift på bordet til politikerne like over sommerferien. Nå kan rådmannen tidligst legge fram sin plan i november.

– Arbeidet har tatt lengre tid enn planlagt, medgir konstituert etatssjef Arild Moen.

– Dere har tidligere antydet at parkeringsavgiften kan bli innført etappevis i sentrum av Stjørdal med parkeringskjelleren under Husbyjordet og Kimen først?

– Det kan fortsatt være aktuelt, sier Moen.

Han vil foreløpig ikke foregripe konklusjonene i rådmannens parkeringsutredning.

For å få til et effektivt parkeringsregime som samtidig er enkelt å forstå for brukerne, er kommunen avhengig av at private eiere av parkeringsplasser i sentrum også blir med på laget.

– Har dere inngått noen avtaler med private grunneiere ennå?

– Ikke ennå. Vi har hatt flere møter med grunneiere for å diskutere saken. Vi ønsker imidlertid politiske beslutninger før vi inviterer private til å skrive avtaler, sier Moen.

November

Etatsjefen forklarer at departementet nå antyder at veiledningen til de nye parkeringsreglene vil komme i løpet av oktober måned. Det betyr at rådmannen tidligst kan legge fram sin utredning med konkrete forslag i november. Moen håper at stjørdalspolitikerne kan behandle planen før jul.

Kommunestyret i Stjørdal la i fjor inn inntekter fra parkeringsavgift i årets kommunebudsjett. Planen var å sette i verk innkreving av parkeringsavgift fra sommeren i år. Det skulle gi Stjørdal en million kroner i ekstra inntekt.

Slik gikk det ikke. Parkeringsinntektene ble derfor formelt strøket i budsjettsalderingen i kommunestyret i sommer.

Stjørdal kommune har engasjert konsulentselskapet Rambøll til å utrede nytt parkeringsregime i sentrum av Stjørdal. Rambøll presenterte sine forslag for politikerne i et møte i formannskapet i mars.

Anbefalingene fra konsulentselskapet er entydige: Stjørdal må innføre enkle og forståelige parkeringsordninger over hele sentrum. Da må parkeringsplassene som eies av private, også være med i ordningen.

Rambøll advarte samtidig stjørdalspolitikerne mot å tro at de kan bruke inntekter fra avgiftsparkering til å spe på slunkne kommunebudsjetter. Konsulentselskapet er tydelig på at inntektene fra avgiftsparkering må brukes til å skape bedre parkeringsforhold i sentrum av Stjørdal.