– Det er planlagt at det i fra 2018 skal innføres et tilskudd til rådgiving for nye bønder. Det betyr i praksis at nye bønder kan søke kommunen om tilskudd til å kjøpe rådgivingstjenester fra ulike aktører, sier rådgiver for landbruk i Stjørdal kommune, Kristin Smågård.

75 borte på ti år

Hun sier at statistikken for Stjørdal på antall gårdbrukere, er basert på hvor mange foretak som har søkt om produksjonstilskudd. For ti år siden var det 396 som søkte om produksjonstilskudd. I år har det kommet inn 321 søknader.

– Det er tydelig at det er en nedgang i antall jordbruksforetak, men vi ser at areal i drift holder seg stabilt, det vil si at det var like mye jordbruksareal i drift i kommunen i 2006 som i dag. Strukturen i Stjørdal er utfordrende med mange små gårdsbruk. For å kunne drive lønnsomt er ressursgrunnlaget viktig, og vi opplever som de fleste andre steder i landet, at enhetene som driver blir større ved at de kjøper eller leier mer jord. Utviklingen i Stjørdal er nok derfor på lik linje med den generelle utviklingen i landbruket i Norge, sier Smågård.

Mangel på storfekjøtt

Hun synes det er gledelig at flere nye bønder i Stjørdal satser på ammeku og storfekjøttproduksjon.

– Det er etablert et miljø for ammekuprodusenter som de har mulighet til å ta del i. Storfekjøtt er en råvare som det er underskudd på i markedet, og som vi importerer en del av fra andre land. Det er derfor positivt at flere starter med denne type produksjon.

LES OGSÅ: - Å være bønder er en livsstil

Hun opplyser at enhet næring i tre år på rad har arrangert kurs for nye bønder, med innføring i regelverk og tilskuddsordninger.

– Det er en god arena for oss å komme i kontakt med nye bønder. I tillegg har vi utarbeidet en informasjonsbrosjyre til ferske gårdbrukere. Noen tar også kontakt med oss direkte for å få informasjon og veiledning .

Viktig med miljø

Smågård sier at de vil forsøke å tilrettelegge i større grad for nettverk blant nye bønder.

– Man møter kanskje ikke andre gårdbrukere like ofte. Vi tror det er spesielt viktig at nye bønder har et miljø å komme inn i når de starter opp. Et aktivt miljø vil forhåpentligvis også inspirere flere til å satse på gårdsdrift. Vi har også mål om å motivere flere til å satse på gårdsdrift gjennom kompetansehevende tiltak. Det er satt av ressurser til å gjennomføre disse tiltakene i løpet av de kommende årene, og vi håper at det vil bidra til å øke rekrutteringen til landbruksnæringa .

Rådgiver Kristin Smågård konstaterer at det blir færre bønder også i Stjørdal. Foto: Privat