– Haukugla ble funnet på en grusveg i Namdalen for noen dager siden. Da satt den på vegkanten og hang med den ene vingen. Kanskje var den påkjørt av ei bil. Den ble tatt med til veterinær og undersøkt. Røntgenbilder avslørte at vingen ikke var alvorlig skadet, forteller Tom Roger Østerås.

De siste 15 årene har Tom Roger tatt seg av skada fugler, særlig rovfugler og ugler. Etter et opphold inne i låven ved gården Åsan Østre på Kvislabakken, har gjerne fuglene kviknet til såpass, at de kunne settes ut igjen i naturen.

Friheten tilbake

– Denne haukugla skal nok få friheten tilbake om et par dager. Den var i forbausende god form da den ble fraktet hit fra Namdalen. Jeg har likevel valgt å holde den i et bur inne i låven i noen dager, og foret den med døde mus og et par døde småfugler. Dermed skal haukugla være god og mett når den igjen får fly fritt, forteller ornitologen.

Haukugle er en av våre dagaktive ugler. Det vil si at den jakter både om dagen og om natta. Hovedsakelig består menyen av mus, men haukuglene kan også ta noen småfugler, særlig hvis bestanden av mus er på et lavt nivå.

Invasjon fra nord

– Haukugla er en art som gjerne dukker opp i Trøndelag år om annet. Normalt holder den til lenger nord og øst. Hva som gjør at store deler av bestanden flytter på seg, vet eksperten ikke helt sikkert. Antakelig har det med mattilgangen å gjøre. For tida er det godt med smågnagere å finne i Trøndelag, sier Tom Roger.

Haukugla er lett å kjenne igjen med sine karakteristiske tegninger i ansiktet. En tverrstripet buk og en lang stjert er også typiske kjennetegn. Haukugla oppdages gjerne ved at den sitter i toppen av et tre der den speider etter maten.

– Hvor lenge vi har flere haukugler enn normalt i Trøndelag, er ikke godt å si. For et par år siden, da det også var mange haukugler her, ble den sett i flere måneder, forteller Tom Roger Østerås.

LES OGSÅ: Reddet skadd perleugle

Haukugla opptrer av og til i større antall i Trøndelag, som nå i høst. Dermed har mange sett den, men få har holdt den i et sikkert grep i handa. Foto: Einar Hugnes