Det sier Tor Arne Alset i FN-sambandet. Flyktninger er valgt som årets tema, og sammen med resten av komiteen håper han på stort oppmøte på gratis arrangement i Kimen på ettermiddagen 24. oktober.

Mat og kultur

Med åpningen av Kimen kulturhus i fjor, kunne feiringen av FN-dagen også flytte inn dit. Det er også der årets festivitas blir arrangert.

- Det fine med Kimen er at all aktiviteten kan foregå under samme tak, påpeker Mette Uthus fra SOS Barnebyer.

Dagen åpnes av biblioteksjef Frank Nordby og programmet ledes av konferansier Eva Grøntvedt. Kveldens hovedtaler er Jehad Alkelani som kom til Norge fra Syria i 2014. Han jobber nå i Trondheim kommune.

Videre blir det blant annet salg av mat i regi av Stjørdal Internasjonale Kvinneklubb. Her blir det muligheter til å kjøpe seg mat fra mange forskjellige kulturer.

- Overskuddet av matsalget går til årets TV-aksjon, forteller Margrete Hammer fra Stjørdal bibliotek.

Gratis kino og bloggerbesøk

FN-dagen markeres også på ungdomsklubben Carbon. Hit kommer 18-åringen Leon Bafondoko. Han sitter i FNs ungdomspanel der han blogger om barns rettigheter, krig og konflikt.

For dem som kunne tenke seg å dra på kino disker Kimen og Redd Barna opp med gratis førvisning av den japanske animasjonsfilmen "Min Nabo Totoro" samme dag. Bak filmen - som opprinnelig kom ut i 1988, står den prisbelønte animatøren og filmskaperen Hayao Miyazaki.

Filmen har fått mange gode kritikker oppgjennom årene, og passer for alle aldre. Den skal relanseres på norske kinoer med norsk tale 4. november, så er er det altså muligheter til å få sett - eller sett igjen denne klassikeren på kinolerretet før "alle andre".

- Billettene kan hentes på kafeen på kinoen fra og med tirsdag, og det er førstemann til mølla som gjelder, opplyser Målfrid Størseth fra Redd Barna.

FN-dagen i Stjørdal arrangeres av SOS Barnebyer, Amnesty International, Redd Barna, Stjørdal Internasjonale Kvinneklubb, Stjørdal kommune og FN-sambandet.