Stjørdal

–Jeg føler meg trygg på, at dersom besluttende myndigheter skulle finne at det er i norsk sikkerhetspolitisk interesse at amerikanerne også får øve ytterligere på Værnes, slik som de ønsker selv, så skal vi som lokalsamfunn ønske de hjertelig velkommen, da også, sier Vigdenes.

Vigdenes mener det er utopisk å tro at Norge kan klare seg alene militært. Også selv om vi hadde satset mer på forsvaret enn det vi gjør i dag - noe vi forøvrig bør gjøre, ifølge Vigdenes.

Ingen trussel

–Noen hevder at 300 amerikanske soldater stasjonert på Værnes, i en større sammenheng blir farligere for stjørdalingene. Det er langt andre ting som er vesentlig mer viktig strategisk som mål for en fremmed makt enn 300 soldater, sier Ole Hermod Sandvik, varaordfører i Stjørdal , fra Høyre.

–Vi har stadig vekk mer enn 300 soldater på Værnes. At de skal være lengre, det ser jeg ikke som noen forskjell. Værnes i seg sjøl, og Ørland som kampflybase, er strategiske mål mye større enn disse soldatene. Under vinterøvelser er det flere tusen soldater på Værnes over en måneds tid. Det er viktig her å reflektere hva denne saken innebærer, sier Sandvik.

Venstre spriker

–Jeg ser det som en berikelse for Stjørdal dersom vi får stasjonert 300 amerikanske soldater her. Det ville vært en styrke for kommunen. Ganske enkelt en trygghet, og det er ikke snakk om en base, sier Leif Eggen, kommunestyremedlem for Venstre, og leder av Levekårskomiteen i Stjørdal.

I helgen antydet Venstre-leder Trine Skei Grande at Norge er i ferd med å sette bort ansvaret for nasjonal sikkerhet til amerikanerne.

– Det regjeringen holder på med nå, er å outsource det å ta vare på landet vårt til amerikanske marinesoldater. Det synes jeg ikke noe om, sa Grande i en tale til partiets landskonferanse.

Hun viste til Adresseavisens oppslag om at Forsvaret forbereder seg på å ta imot 300 amerikanske marinesoldater på Værnes. SV, Frp og Senterpartiet har også stilt spørsmål ved initiativet, som ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) ennå ikke er politisk behandlet.

–Sett i sammenheng med at regjeringen prioriterer ned Hæren, kan dette være ugreit, hvis en samtidig på sett og vis tar inn andre styrker til landet på mer eller mindre permanent basis, uttalte Senterpartiets Liv Signe Navarsete til NTB i forrige uke.

–Her taler du din egen partileder og stortingsrepresentant, Trine Skei Grande midt imot?

–Jeg tenker at amerikanerne vil være her, ikke i en base, internt vil det rulleres med soldater. I tillegg har de så store forhåndslagre her, så dette blir ikke alene trygghet, men en berikelse for stjørdalssamfunnet, sier Eggen.

Skeptisk Håve

–Jeg synes det er vanskelig å si ja eller nei. Dette er sikkerhetspolitikk på høyeste nivå. Et nasjonalt spørsmål å avgjøre.

–Men hva mener leder for opposisjonen i kommunestyret i Stjørdal, Arbeiderpartiets Joar Håve?

–Jeg er skeptisk. En fast stasjonering av 300 amerikanske soldater på Værnes kan eskallere det utfordrende forholdet mellom NATO og russerne.

–Men har vi ikke allerede amerikanske forhåndslagre i Stjørdal?

–Her er det en vesentlig forskjell på en styrke og materiell, sier Håve.

Ingen kommentar

Stjørdalens Blad har også vært i kontakt med PST (politiets sikkerhetstjeneste) for å høre om trusselbildet for Stjørdal endres dersom det stasjoneres 300 amerikanske soldater på Værnes. PST sier de ikke har noen kommentar til spørsmålet, verken om de har gjort ei ny vurdering eller ikke.