Hun er rådgiver for nettvett i Redd Barna.

Torsdag i forrige uke skrev Stjørdalens Blad at opp mot ti ungdommer fra området risikerer straffeforfølgelse etter at de har filmet eller delt, intime bilder av to andre ungdommer på en fest - uten at de to visste det.

– Internett og sosiale medier er blitt en nærmest fri ramme til å gjøre det man vil. Vi må lære barn og unge hvordan de skal opptre, sier Kaja Hegg i Redd Barna.

Ansvar

Hegg forteller at det som legges ut og deles på sosiale medier kan få store konsekvenser.

– Ungdom må lære seg konsekvensene av sine handlinger. Det finnes grenser for hva og hvem man tar bilde av, og man må spørre før man tar bilde av andre personer og legger ut på nett. Dette handler om ansvar, og vi ser at vi får flere saker om grenseoverskridelser. Uten korrektiv fra voksne, så er sosiale medier et univers der unge kan herje på egen hånd, sier Kaja Hegg.

Hun er bekymret for utviklingen.

– Det er viktig å være bevisst på hva som er greit og hva som ikke er greit. Vi må utvikle etikk og lover på nett også, mener Hegg, som understreker at man må stå sammen om ansvaret.

– Vi må innse at barn og unges hverdag er digital, og vi må jobbe med forebygging. Det handler om opplæring.

Forpliktelser

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten forteller at foreldre må snakke med ungdommene sine om smarte valg, og bevisstgjøre dem på å sette grenser for seg selv og overfor andre.

– Dette bør man snakke om fra de er nybegynnere på nett. Det er viktig å presisere at norsk lov gjelder også på nett og mobil. Som foreldre må vi selv sette oss inn i både rettigheter og forpliktelser, og formidle dette til ungdommene, sier hun.

Enkelt å dele

Barnevakten er en organisasjon som gir råd om barn og medier. Kjellaug Tonheim Tønnesen understreker at barn og unge må være klar over sine forpliktelser.

– Det er ubegrensede muligheter for deling via nett, men vi har begrensninger på hva som er lov, sier hun.

– Har deling på sosiale medier blitt et samfunnsproblem?

– Det er en utfordring at det er så enkelt å dele og eksponere seg selv og andre. Mye tilgang til utstyr kombinert med avstand mellom sender og mottaker, samt at konsekvenstenkningen ikke er fullt utviklet før man er rundt 20 år, gjør at vi dessverre får en del uheldig adferd knyttet til nettbruk.