Fra 1. november må du punge ut dersom du skal kjøre med piggdekk i Trondheim kommune.

Sikre god luftkvalitet

Årsaken er at kommunen vil redusere utslipp av svevestøv for å sikre god luftkvalitet for innbyggerne i Trondheim, og overholde

forurensningsforskriftens krav til luftkvalitet. Gebyret skal redusere piggdekkbruk og sikre finansiering av renhold og støvdemping.

- Det er rimelig at den som kjører med piggdekk bidrar til dette renholdet, sier prosjektleder Tore Berg ved Miljøenheten i Trondheim kommune i en pressemelding.

Det påpekes at kommunen og Statens vegvesen de siste årene har brukt store ressurser på renhold og støvdemping langs hovedvegnettet i kommunen og at det aldri har vært målt renere luft etter at målingene startet tidlig på 90-tallet.

Det er likevel urimelig å bruke så store ressurser på renhold uten å forsøke å begrense bruken av piggdekk, som er hovedkilden til svevestøvproblemet i Trondheim, fortsetter han i pressemeldingen.

Avviklet i 2010

Piggdekkgebyr ble første gang innført i Trondheim i 2001. Etter ni år ble den imidlertid avviklet. Avgiften ble vedtatt gjeninnført av politikerne i formannskapet i Trondheim kommune i fjor vinter.

Det var bare Frp som var i mot gjeninnføringen meldte NRK Trøndelag i etterkant.

- Man kan spørre seg hva som er motivet med å innføre avgiften på nytt. Er det renere byluft eller fordi kommunen trenger penger, sa gruppeleder i Frp Elin Marie Andreassen til NRK den gangen og mente at kommunen hadde fått til gode støvdempende tiltak og at avgiften ikke var nødvending.

Hun pekte også på at Arbeiderpartiet i utgangspunktet var i mot avgiften men likevel valgte å stemme for.

- Arbeiderpartiet har vært tydelig hver gang saken har blitt behandlet og sa bare for seks uker siden nei til at avgiften innføres igjen. Det er uventet at partiet snur. Folk som har stemt på Ap i den tro at det ikke skal være piggdekkavgift må føle seg lurt, sa hun til NRK.