Onsdag ettermiddag gikk en mann rundt og samlet inn penger for en organisasjon kalt "Internasjonal Barnehjelp" i området Stokkanveien på Stjørdal.

Finn Roger Sollihaug fikk besøk av mannen på døra og forteller at han fattet mistanke om at det kunne dreie seg om en falsk pengeinnsamling.

Hadde ID-kort

Sollihaug søkte opp firmaet hos Innsamlingskontrollen. De fører oversikt over organisasjoner som driver pengeinnsamling i Norge.

- Jeg fant ingen med det navnet i oversikten. Samtidig synes jeg hullet på bøssa så litt stort ut, forteller han og tilføyer at mannen hadde ID-kort, og at det derfor kan hende at folk har gitt penger til vedkommende. Sollihaug tok også kontakt med politiet.

Operasjonsleder Jan Tore Tiltnes forteller at det ikke er loggført noe fra deres side om at virksomheten har pågått.

- Det står ikke noe i loggen, og det har ikke kommet henvendelser etter at jeg kom på jobb. Kommer det flere henvendelser sjekker vi det opp, forteller han.

Han oppfordrer folk til å ikke gi til organisasjoner de ikke kjenner til.

- Det kan være folk som bare samler inn penger til egen vinning. Slike bør man ikke gi til, avslutter han,

- Ikke ulovlig

Daglig leder i Innsamlingskontrollen Børre Hagen, oppfordrer folk til  ta kontakt med dem, dersom de observerer mistenkelig pengeinnsamling.

- Man bør ikke gi til organisasjoner man ikke kjenner til. Ta gjerne kontakt med oss, sier han. Samtidig legger han til at det ikke er ulovlig å gå fra dør til dør og samle inn penger.

- Her er det fritt frem for alle, men man bør som sagt ikke gi til dem man ikke kjenner til, sier Hagen og tilføyer at de ikke har hørt om organisasjoner med dette navnet før. Dermed står de ikke på Innsamlingskontrollens liste over godkjente organisasjoner, ei heller på deres OBS-liste.

Her finner du listen over godkjente organisasjoner: (Ekstern lenke).

Nesten samme navn

Hvis man søker på "Internasjonal Barnehjelp" kommer det opp en organisasjon som heter "Internasjonal Barnehjelp Norge", (IBN).

Dette er en del av en større organisasjon som heter "SevaChild International" med adresse i USA. Daglig leder Lars-Johan Johnsen forteller at de ikke har noe med dette å gjøre

- Vi har "Norge" til slutt i vårt navn, og har ikke noe med dette å gjøre, opplyser han og henviser til at det finnes en annen organisasjon kalt "International Barnehjelp", lokalisert på vestlandet.

Dette foretaket ble for noen år siden omtalt av Stavanger Aftenblad. Da dreide det seg om en rumensk mann i 30-årene som samlet inn penger ved et fergeleie i Sandvikvåg. Flere bilister i køa reagerte på mannens oppførsel og kontaktet politiet.

Saken endte med at bøssen ble beslaglagt og politiet opprettet sak på forholdet.

Bladet.no har forsøkt å komme i kontakt med vedkommende bak selskapet "International Barnehjelp", men har ikke lyktes med dette.

Onsdag kveld melder politiet på Twitter om at de har fått inn flere meldinger fra publikum om pengeinnsamlingen. Ifølge meldingene skal vedkommende ha ID-kort og plombert bøsse. De oppfordrer likevel til å være obs.