– Når du er ferdigpløyd på et jorde, skal det ikke gå an å se hvor mange skjær det er på plogen din, sa landbruksrådgiver John Olav Forbord. Da skal alle forene være like. Og det krever at plogen må være nøyaktig innstilt.

Det var onsdag i forrige uke at Norsk Landbruksrådgivning arrangerte pløyedag hos Thor Svare på Børstad søndre. Dit kunne bøndene ta med seg traktor og plog for å få utstyret innstilt og finjustert.Atle Haugen og John Olav Forbord instruerte. Et titalls traktorer med vendeploger av forskjellige typer ble brukt på feltet.

– Riktig jordbearbeiding er grunnlaget for at det skal bli gode avlinger, sa landbruksrådgiver Jon Olav Forbord. Slarker bonden med pløyinga får han mere ugress i åkeren og derved reduserte avlinger.

10 tommer er 2 for mye

– Dette har også med miljø å gjøre, fortsatte Jon Olav Forbord. Til vanlig pløyes det sju til åtte tommer dypt. Med de store traktorene som brukes i dag merker man ikke om man pløyer et par tommer dypere. Men da stiger dieselforbruket betraktelig.

– Dette er både unødvendig og miljøskadelig, sa landbruksrådgiveren, og tilføyde, ti tommer er to for mye!

Mange slarker

– Finner dere mange feil innstilte ploger?

– Det er mye bra pløying å se, men mange traktorførere kunne gjerne justere plogene sine bedre.

– Hvor mange?

– Jeg tror at en tredel av de som pløyer kunne ta seg tid til å stille inn plogen bedre. Dette for å få et bedre så bed og derved større avlinger.

– Hvordan vet du dette?

– Det er vel ikke helt bra, men jeg har som regel blikket festet på jordene ved siden av veien jeg kjører på.- Og da ser jeg ganske mye. – Både god og dårlig pløying. - Jeg har arvet denne egenskapen etter min far som gjorde det samme.

Gårdbruker Thor Svare på Børstad, som var vertskap på pløyedagen syntes han fikk mange gode tips om riktig ploginnstilling, og ikke minst var han glad for at deltagerne pløyde en god del av den jorda som han skulle ha pløyd selv i høst .

Foto: Begge foto: Arnulf Gresseth