Nå bruker han amerikanernes ønske om å plassere 330 marinesoldater på Værnes, som argument for å få plasser flere forsvarsfunksjoner i Stjørdal.

Godt egnet

- Amerikanernes plan om å etablere en øvingsenhet her, viser hvor godt egnet Værnes er i diskusjonen som Stortinget nå er midt oppe i om hvor forsvarsfunksjoner skal plasseres, sier Ivar Vigdenes

Stjørdalsordføreren smir mens jernet er varmt. Denne uka sendte han brev til medlemmene i forsvarskomitéen og de parlamentariske lederne på Stortinget.

Viktig beslutning

Før jul skal Stortinget behandle regjeringens plan om forsvarets framtid. Regjeringen ønsker å plassere flere nye militære funksjoner på Værnes. Det mener stjørdalsordføreren de har all grunn til.

Det opplyste ordfører Ivar Vigdenes på møtet i formannskapet i Stjørdal torsdag ettermiddag. Anja Ristad fra SV ba ordføreren redegjøre for hva Stjørdal kommune har visst om planene om å stasjonere 330 amerikanske marinesoldater på Værnes.

Frykter bombemål

Ristad la ikke skjul på at hun er skeptisk til amerikanske soldater i Stjørdal.

- Om vi var et aktuelt bombemål tidligere, blir Stjørdal det i større grad nå, fryktet Ristad.

Hun ble ganske alene om sin skepsis i formannskapet. Opposisjonsleder Joar Håve (Ap) hadde ikke den samme bekymringen som Ristad. Det hadde heller ikke Ap’s Jan Inge Kaspersen.

Økt aktivitet

- Jeg har tillit til at regjering og Storting håndterer det storpolitiske. Tre hundre amerikanske soldater på Værnes vil føre til økt aktivitet som hele stjørdalssamfunnet kan dra nytte av, sier Kaspersen.

Han er mer opptatt av at Stjørdal kommune må gjøre det som er mulig slik at amerikanerne kan bli tatt godt imot i Stjørdal.

Stor overraskelse

Rådmann Tore Rømo forklarte politikerne i formannskapet at kommunen ikke har vært involvert på noen måte i beslutningen om å plassere en amerikansk øvingsenhet på Værnes.

- Dette kom som en like stor overraskelse på oss som på alle andre stjørdalinger, sier Rømo.

Varaordfører Ole Hermod Sandvik (H) som har sin yrkesbakgrunn fra forsvaret, forteller at han skjønte noe var på gang i løpet av sommeren i år. Sandvik møtte amerikanske militære som var på Værnes for å sjekke forholdene.

Viste amerikanerne rundt

Varaordføreren tok de amerikanske offiserene med på en rundtur i Stjørdal.

- Jeg viste dem kulturhuset, Stjørdalshallen, Øverlands Minde, Svømmehallen og legevakta, sier Sandvik.

Varaordføreren er heller ikke bekymret for at regjeringens beslutning huler ut den norske basepolitikken.

- Det er bare snakk om 330 soldater til sammen som skal øve her. De skal trene på å håndtere forhåndslagrene av alliert militært materiell som allerede finnes i Stjørdalsområdet, sier Sandvik.

Han peker på at større grupper amerikanske soldater har trent i Norge i hele etterkrigstida.

Rikspolitikk

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) presiserer at Stjørdal kommune har svært liten formell innflytelse på den militære aktiviteten på Værnes.

For sin egen del legger Vigdenes til at han personlig ønsker amerikanerne velkommen. Ordføreren tror soldatene vil føre til mer aktivitet i stjørdalssamfunnet. Han bruker nå de amerikanske planene som argument overfor Stortinget for å få plassert enda flere militære funksjon er på Værnes.

LES OGSÅ: Amerikanske soldater stasjoneres på Værnes