Mens enkelte foretrekker å skifte dekk hjemme i garasjen, velger andre å overlate jobben til profesjonelle. På Vianor jobber karene på helspreng med å bytte dekk. Her får kundene dessuten mulighet til å lagre dekkene på dekkhotell.

– Vi har 5-600 kunder som har dekkene på hotell hos oss. Kundene våre er alt fra folk med firmabil, pensjonister, ungdommer, damer og herrer. Mange bor i leiligheter og har ikke plass til å oppbevare dekkene sine. Da er dekkhotell en suveren ordning, sier Lian.

Gode tips

Kunde eller ei, Lian har noen tips til de som skal bytte dekk.

– Ved montering av vinterdekk, er det flere ting du skal ta hensyn til. For eksempel at det kan være ulik størrelse på hjulmutrene. Og hvis det er uorginale felger så er det ikke sikkert at de er tilpasset og da må man ta av sentreringsringene.

  • Han anbefaler å gjøre rein platen på navet, slik at det ikke ligger snusk der som kan føre til at dekket ramler av.

  • Sjekk mønsterdybden. Minste tillatte mønsterdybde for vinterdekk er 3 mm, 1,6 mm for sommerdekk. Dekkene bør skiftes før disse grensene nås.

  • Sjekk lufttrykket på kalde dekk. På vinterstid kan det økes med noen få prosent i forhold til sommerstid, omlag fire pund.

  • Kontroller hjulinnstillingen. En feilaktig hjulinnstilling gir ujevn og rask slitasje på dekkene. (- Når vi monterer ser vi raskt om det er skjevslitasje, er det skjev slitasje bør man kontakte verkstedet og sjekke forstillinga, sier Lian)

Sommerdekk

Samtidig er det lurt å sørge for riktig oppbevaring av sommerdekkene i påvente av varmere tider. Slik oppbevarer du best sommerdekkene dine:

Rengjør dekkene før de lagres. Bruk aldri avfettingsmiddel. Rens dekkmønsteret for skitt.

Dekkene skal oppbevares kaldt og mørkt, og skal ikke eksponeres for sollys ute i friluft. Da kan du få tørrsprekker i gummien. Heng de gjerne opp på garasjeveggen.

Oppbevar aldri dekkene i samme rom som bensin, olje eller fett - eller i lokaler hvor det drives sveising. Et punktert dekk kan for eksempel ha mye gasser i seg som kan være skummel hvis det blir antent.

Med enkle triks kan du spare dekkene dine slik at de varer lenger, sier Petter Lian på Vianor. Foto: Linn K. Yttervik