- Er ikke bekymret for det. Men vi må være forsiktige så det ikke eskalerer, sier den tidligere majoren på Værnes. Han har fulgt med på nyhetene om Russlands oppmerksomhet rettet mot Norge den senere tida.

Hallstein Langås var logistikkoffiser i luftforsvaret ved Værnes. Han forteller at han var med på å ta imot de første forsendelsene av forhåndslagringsmateriell fra Amerika som kom inn til kai i Hommelvik i 1983.

- Hva tenkte du om forhåndslagringen den gangen?

- Jeg var veldig positiv til at vi fikk forhåndslagring.

Ikke bekymret for amerikansk besøk

- Hva tenker du om at vi nå får amerikanske soldater hit?

- Jeg er ikke bekymret for at vi får amerikanske soldater på Værnes. Men vi må være klar over at vi da her sender noen signaler som begrunnet eller ubegrunnet kan bli misforstått i Russland. Jeg er ikke bekymret hvis vi holder det på det nivået som er nå, men skulle dette bety en ytterligere opptrapping, så kan det utløse negative reaksjoner fra Russlands side.

- Hva er synet ditt på forhåndslagringen i dag?

- Tenker fortsatt at det var en riktig og positiv avgjørelse med å forhåndslagre her i Trøndelag. Men vi må være forsiktig med å tillate at det forhåndslagrede materiellet blir en del av en framtidig opprusting i Europa. Om det blir noe mer enn noe som tas ut for øvelser, slik som ble gjort for en stund siden og fraktet til øvelser i Baltikum. Det er en stor forskjell mellom det å øve og det at det kan oppfattes som en opprusting. Når man knytter personell til forhåndslagrede materiell. Den kombinasjonen er litt mer betenkelig. Det kan oppfattes som at det er noe mer operativt og offensivt over det, sier den nå pensjonerte offiseren.

Husker at materiell kom i 83

Hallstein Langås husker godt hendelser rundt ankomsten av materiell til Hommelvik i 83.

- Det var demonstrasjoner i Vika, den dagen. Jeg husker det var en veldig kald dag. Jeg satt i en sivil bil og betraktet ting litt på avstand. Det var blant annet en barnehage, og noen kvinner som var ganske aktive. En kvinne satte seg på en av kanonene, som for å hindre at den kunne tas i land. Etter hvert kom lensmannen og anmodet om å avslutte demonstrasjonen. Da lederen for barnehagen gikk forbi bilen sa hun følgende: Det var godt at lensmannen kom, så vi kan komme oss hjem og varme oss, forteller Hallstein Langås.