Dersom forslaget om å redusere antall mink i hvert bur blir en realitet, vurderer Monica Sommerschild Friheim og Odd Einar Friheim å flytte til Danmark.

– Blir det flertall for Stortingsmeldinga lagt fram sist fredag, er videre minkproduksjon ikke bærekraftig her til lands. Monica og jeg har allerede snakket om å flytte til Danmark for å fortsette med mink der.

Det sier Odd Einar Friheim, pelsdyrbonde i Hegra og leder i Trøndelag Pelsdyravlslag. Han er rystet over Stortingsmeldinga som kom sist fredag.

Landbruks- og matminister John Georg Dahle la fram stortingsmeldinga om dyrevelferd og bærekraftig utvikling for rev- og minkoppdrett. Forslaget er blant annet å redusere dagens gruppehold av mink fra tre-fire dyr per bur til to dyr i hvert bur. Blant forslagene er det også forbud mot flere mink av samme kjønn i samme bur.

Ikke bærekraftig

– Det vil bety at pelsdyrproduksjon i Norge ikke lenger er bærekraftig, all produksjon vil bli lagt ned, spår Friheim.

– For egen del betyr det at vi må halvere antall dyr fra 500 til 250. Samtidig vil fõrprisen øke med vel 36 prosent siden de tre produksjonsenhetene vi har i landet får mindre volum å levere. Ved årskiftet om vel ett år vil det ikke være mink i burene her, sier Friheim.

– De siste årene har flere satset millionbeløp på pelsdyrproduksjon, også blant ungdom. Nå varsles det dramatisk endringer i rammevilkårene, og alt står i fare for å rase sammen. Mange blir stående tilbake med store gjeldsbyrder og uten et levebrød, sier Friheim.

Monica og Odd Einar Friheim driver sin driftsenhet og pelsfarm i Hegra og tett innpå Jan Korstad, som også har 500 dyr. I Stjørdal er det fire pelsdyrbønder.

Han mener det blir svært kostbart å fortsette driften etter et eventuelt vedtak.

– Skal vi fortsette med 500 mink hver, etter et mulig vedtak om to mink i hvert bur, må vi investere 3,5 millioner kroner i nye bur. Det er helt uaktuelt.

Til Danmark

Hegrasbyggen og lederen i pelsdyravlslaget har siden fredag hatt lange og tøffe dager med møter i Trondheim og Oslo.

– Telefonen ringer hele tida, og det er ikke bare hyggelige samtaler. Det er svært tøffe reaksjoner på stortingsmeldinga blant oppdretterne. Vi skal kjempe, sier Friheim.

Han vurderer nå fremtiden.

– Monica og jeg kan bare pelsfarming. Det har vi holdt på med, det liker vi, og dersom det blir slik at fortsatt drift er umulig, så er ikke vi fremmed for å starte i samme næring i Danmark. I mars skal vi nedover en tur for å se.