Tillatelsen til skadefelling av bever gjelder ut 30. april i 2018 og skal følge de vanlige bestemmelsene om jakttid.

Det går fram av et brev som kommunen nå har sendt grunneierne i Øfsti. Stjørdal kommune har gitt fellingstillatelsen etter å ha vært på befaring sammen med grunneierne tidligere i høst.

LES OGSÅ: Vil åpne for beverjakt i Stjørdal

– Vi er fornøyd, sier Bjørn Ole Håve.

Han er en av grunneierne som nå har fått tillatelse til skadefellingen av bever i Øfsti.

Grunneierne har også fått tillatelse til å sette opp stengsel i kulverten ved jernbanelinja for å hindre at bever når de øvre delene av Holmsbekken. Porten vil slippe fisk gjennom, men hindre bever.

LES OGSÅ: Jakta på beveren i gang

Stengselet kan bidra til å dempe beveraktiviteten. Men likevel vil noen dyr høyst sannsynligvis fortsette å oppsøke lokaliteten så lenge vannvegen er åpen fra Stjørdalselva, mener kommunen.

Derfor gis det også tillatelse til skadefelling.

I brevet til grunneierne forutsetter Stjørdal kommune at skadefellingen skal utføres av en kompetent jeger som skal oppfylle og følge alle lovpålagte bestemmelser, som kreves for å utøve ordinær beverjakt. Etter et skadefellingsforsøk skal også kommunen varsles om utfallet, presiserer kommunen.

LES OGSÅ: Vil skyte beveren i Øfsti

De siste årene har grunneierne i Øfsti hatt tillatelse til å fjerne beverdammer i området for å hindre oversvømmelse. I tillatelsen presiserer kommunen at riving av beverdammene demninger oppe ved Øfstihølen, må opphøre på høsten. Slik kan beverne som blir igjen i lokaliteten, rekke å forberede seg til å møte vinteren. Demninger nedenfor Øfstihølen og mot jernbanen bør ikke rives på høsten med mindre det er strengt nødvendig for å hindre skadelig flom. Fra 2017, skal ikke demninger rives etter første oktober.

– Det er viktig at tiltakene ikke går på tvers av prinsippene om god dyrevelferd og human jaktutøvelse, presiserer kommunen i fellingstillatelsen.

Stjørdal kommune konstaterer at Øfsti tydeligvis en meget attraktiv beverlokalitet. Familiegruppen som holder til her, har sannsynligvis produsert store kull to år på rad. Den har vokst til en stor familiegruppe som nå setter større preg på området. Det har skjedd til tross for tiltakene som er forsøkt.

Kommunen peker på at det er viktig å ha med seg at bever er en art som naturlig hører til i faunaen vår. Bever har derfor sin rettmessige plass i utmarka. Samtidig er det slik at det ikke er alle steder det er egnet at bever etablerer seg da summen av negative konsekvenser mot øvrige samfunnsinteresser blir for store.

LES OGSÅ: Bever i fella ved Værneskirka

– Lokaliteten i Holmsbekken har nådd dette punktet nå, og kommunen støtter ønsket fra grunneierne om at skadefelling kan forsvares som et nytt skadeforebyggende tiltak, konkluderer næringsavdelingen i Stjørdal kommune.