Ordfører Kari Anita Furunes smilte sitt aller bredeste smil da hun i går var vert for statsråder og samfunnstopper fra Norge og Sverige og en masse gjester fra hele Europa.

Nå er Norge og Sverige knyttet sammen i et felles nødnett. Med en stor øvelse på Teveldalen fikk de to naboene demonstrert at nødnettet og samarbeidet på tvers av grensen virkelig virker.

Meråker-ordføreren er helt klar på at dette betyr et skikkelig løft for tryggheten for dem som bor i grenseområdene.

– For alle som bor eller oppholder seg i Meråker, er det langt tryggere nå å vite at det felles nødnettet er på plass, sier hun.

Mannskaper fra Meråker brann- og redningstjeneste deltok i øvelsen på E14.

"To busser har kollidert"

Nødnett-samarbeidet ble demonstrert i praksisz i form av en større katastrofeøvelse på E 14. Scenarioet er dette:

"To busser har kollidert på rettstrekningen like vest for Teveldalen. Ukjent skadeomfang".

Slik lød meldingen som ble sendt ut – og som man kunne høre samtidig i Sverige og Norge. Dermed gikk alarmen, nødetatene ble kalt ut både på norsk og svensk side, hele kriseapparatet ble satt i funksjon.

Og samtidig kunne man hele tiden snakke sammen på tvers av grensen.

Tar kommandoen

Brannvesenet fra Storlien var først på plass. Deretter kom de på rekke og rad; Brannvesenet fra Meråker, ambulansene fra begge sider av grensen, to ambulansehelikopter, Etter hver tkom også politiet.

–Det er det normale. På grunn av avstanden til Stjørdal skal vi ha flaks om politiet kommer tidligere enn 30–40 minutter etter oss. Dermed blir det vår oppgave å ta kommandoen på skadestedet til politiet kommer, sier Håvard Nicolausson, brannsjefen i Meråker.

Denne gang sto brannsjefen på sidelinjen for å evaluere innsatsen som redningsmannskapene gjorde. Han har vært med på å tilrettelegge øvelsen, og han likte så avgjort det han så.

Justisminister Anders Anundsen og Meråker-ordfører Kari Anita Furunes i samtale under øvelsen.

«Gull verd for oss»

For oss er en øvelse som dette gull verd. En øvelse av slikt omgang krever store ressurser som et lite brannkorps som vi på ingen måte har økonomiske muskler til å kunne gjennomføre alene. Her får vi trent på opptreden og på ledelse, slik du ser Tore gjør, sier han.

I brannsjefens fravær var det nemlig Tore Øverkil som var stedfortreder, og som også fikk oppgaven å ta kommandoen i det tilsynelatende kaoset som hersket på ulykkesstedet.

Enorm forbedring

Hva betyr nødnett-samarbeidet i praksis?

Det betyr en velsg stor forbedring. Før, når vi fikk melding om at noe hadde skjedd, måtte vi begynne å ringe til Storlien.Vi kunne være uheldige og ikke treffe den personen som vi skulle ha tak i. Dermed måtte vi ringe videre. Nå snakker vi med hverandre med det samme vi rykker ut. Dermed har vi et helt likt bilde av situasjonen når vi kommer fram til ulykkesstedet, sier Håvard Nicolausson.

Politioppdrag

Justisminister Anders Anundsen var en av mange prominente gjester som overvar øvelsen. Han understreker ast nødnettet på tvers av grensen også kan brukes til annet enn ved ulykker.

–Det kan også brukes til ordinære politioppdrag på tvers av grensen, sier justisminister Anders Anundsen.