I år som i fjor kommer Midt-Norges fineste juletre fra Stjørdal. Jostein Brevik i Røkkegrenda på Skatval har dyrket en skjønnhet av en fjelledelgran som kan bli kåret til landets vakreste juletre.

Fjelledelgran

Det er medlemmer i Trøndelag juletrelag som har kåret de to juletrærne som skal representere Trøndelag i det som kan kalles norgesmesterskap i juletre. Det ene har Jostein Brevik på Skatval dyrket og det andre kommer i fra Olav Arne Gilstad i Skogn.

– Hvordan er treet du leverte?

– Det var ei åtte år gammel fjelledelgran på omkring to meter. Den var jevn og ikke for tett. Dessuten hadde den en fin kulør i baret som ga treet en herlig grønnfarge, forteller Jostein Brevik.

– For å si det sjøl, det var et vakkert tre. Men det var treet fra Skogn også. To pene trær fra Trøndelag, legger han til.

Kåringen av det fineste juletreet skjer på Aker Brygge i Oslo. Norsk Juletre har hyret inn dommere som skal plukke ut det aller peneste treet i samlingen, som der og da blir kåret til Norges vakreste juletre.

Solgt juletrær i 44 år

Jostein Brevik leverte det ene av de to trønderske vinnertrærne i fjor også. Men det vakreste treet kom fra en annen kant av landet.

– Du har kanskje litt peiling på hvordan ei julegran skal se ut?

– Jeg har dyrka og solgt juletrær siden i 1972, så jeg har både prøvd og feilet, men det er klart at jeg har lært noe på de 44 åra. Det er i alle fall en god del arbeid med juletredyrking også. Det er ikke bare å ta en tur i skogen for å hente trærne. Det er planting, gjødsling, kniping, klipping og felling, for å nevne noe.

– Hvor finner vi juletreselger Jostein Brevik med trærne sine i år?

– I Kjøpmannsgata i Stjørdal. Der har jeg stått hver førjul siden tidlig på nittitallet og jeg kan ikke tenke meg noe annet sted. Der kommer kunder som har kjøpt trær av meg i flere ti-år. Det bruker å være trivelige gjensyn.

Grønt tre

– Og så gjengangeren. Hvordan få treet til å leve lengst mulig?

– Før du tar det inn stua: Kutt av en liten bit av stammen slik at du får et ferskt skjær. Da har du et grønt juletre langt inn i det nye året, sier Jostein Brevik.