– De sender regninga for ny Hegra skole til oss i grendene gjennom å legge ned grendeskolene.

Det er Arbeiderpartiets Per Moen som sier dette. Samtidig er han krystallklar på at det er de borgerlige samarbeidspartiene som er årsak til Stjørdal kommunes økonomiske uføre, hvor nedlegging av grendaskolene nå sies å være eneste mulighet for å skaffe økonomi til bygging av ny Hegra barneskole og samtidig starte fornyelsen ved Halsen skole.

Løftebrudd

– Joda, jeg forstår mine partifeller i Arbeiderpartiet sin frustrasjon over kommunens vanskelige økonomiske situasjon, og over de dårlige forholdene ved flere skoler. Jeg kan likevel ikke akseptere at prisen vi må betale for en ny Hegra barneskole, er å ta vekk skolene i grendene. Flere i partiet vårt har gitt helt andre løfter, og det er uforståelig for meg at de brytes, sier Moen.

– Ser du ikke behovet for ny barneskole i Hegra?

– Sjølsagt gjør jeg det. Ny skole i Hegra har lenge vært tema, men de borgerlige partiene som sitter med flertallet og styrer i Stjørdal kommune, har ikke hatt penger til ny skole. De har prioritert annerledes, Kimen prioriterte de, og det er mye positivt ved Kimen. Likevel; hadde vi ikke bygd Kimen, ville vi hatt penger nok til to, nesten tre skoler på størrelse med ny Hegra skole. Nå kan resultatet blir nedlegging av grendaskolene for å få ny Hegra skole. Det største ansvaret for at grendeskolene nå trues med nedleggelse, det har Ivar Vigdenes og Senterpartiet, sier Moen.

Her legger han til at det ikke bare er skoletilbudet i grendene som nå trues.

– Grendeskolene er også samlingspunkt for oss som ikke bor i sentrum. Det er nok her å nevne nasjonaldagen, sier Moen.

Eiendomsskatt

Moen kommer stadig tilbake til at han ikke kan akseptere at partifeller vil bidra i nedleggelsen av skoletilbudet i grendene Forradal, Flora og Skjelstadmark.

– Vanskelig å akseptere at mine partifeller legger ned grendaskolene for at dem sjøl skal få ny Hegra skole, sier Moen.

«Dem sjøl» er blant andre gruppelederen Joar Håve.

– Ja, jeg kan ikke akseptere at de går for nedleggelse. Samtidig må det ikke herske noen tvil, og det må snart også ordfører Ivar Vigdenes og Senterpartiet innse, at alternativet til nedleggelse av grenddaskolene er innføring av eiendomsskatt. Ja, uansett kommer vi ikke unna eiendomsskatten. Og det også på verker og bruk. Saken er kort og godt denne, vil ordføreren virkelig ofre grendaskolene gjennom sin motstand mot eiendomsskatten, sier Moen.

Ikke i mål

Moen forteller at denne saken engasjerer alle i Arbeiderpartiet, også «skolefolk».

Han vil ikke spå noe utfall av kommunestyrets behandling av budsjettet 15. desember.

Tre Ap-stemmer fra Forradal er det klart for. Kanskje blir det fire stemmer fra Ap mot nedlegging av grendaskolene. Her snakkes det om ex-skjelstadmarking Kåre Børseth.

– Vi jobber videre, sier Per Moen.

Ingen kommentar

Joar Håve er ordknapp når vi konfronterer han med partifellens angrep.

– Dette har jeg ingen kommentar til, sier Joar Håve.