De første boligene kan stå ferdige om fire år, dersom stjørdalspolitikerne følger plan en som rådmannen nå legger på bordet.

Den første politiske behandlingen skjer i komité omsorg onsdag og i formannskapet på torsdag. 15. desember skal sluttrapporten med forslag til tomtevalg avgjøres i kommunestyret.

Analyser

Rådmannen og hans fagstab har jobbet et års tid med å «se inn i krystallkula». I rapporten som nå legges på bordet til oppvekstpolitikerne i Stjørdal, skriver rådmannen at bygging av omsorgsboliger er et viktig bidrag til at kommunen skal nå sine mål innen helse og omsorg. Da må kommunen sørge for å ha nok omsorgsboliger og gode nok omsorgsboliger. Rådmannen og hans fagstab har lagt ned et omfattende arbeid for å finne gode løsninger på utfordringene.

Etat omsorg har gjort analyser av befolkningsutviklingen i Stjørdal frem mot 2040. Etaten har sett spesielt på antallet eldre over 80 år og deres forventede helsestatus.

Bo hjemme

Rådmannen konkluderer med at de fleste eldre vil ønske å bo hjemme lengst mulig. Men det blir økende behov for omsorgsboliger som er spesielt tilrettelagt.

Rådmannen foreslår at de 72 nye omsorgsboligene plasseres ved Fosslia Bosenter. Utbyggingen kan skje i flere trinn i årene som kommer. Mens utbyggingen i det første utbyggingstrinnet pågår, skal det planlegges for den videre utbyggingen i neste trinn.

Rådmannen foreslår boliger som er generelle og fleksible. Dette betyr at omsorgsboligene utformes med løsninger som kan benyttes for flere typer brukergrupper. På denne måten slipper kommunen å sette i gang nye store utredninger hver gang det skal bygges nye omsorgsboliger.

Rapporten viser også at plasseringen av omsorgsboligene i forhold til hverandre kan gjøres slik at flere brukergrupper kan bo i det samme området.

– Dette vil gi kommunen en større grad av fleksibilitet i tjenestetilbudet samtidig som personalressursene kan benyttes mer effektivt, skriver rådmannen.

Velger Fosslia

Han foreslår at kommunen bygger 72 omsorgsboliger på Fosslia for mennesker som lider av demens og kognitiv svikt.

29 nye boliger bygges fordi det vil bli et øket behov i befolkningen. 10 nye boliger skal brukes til avlastningsboliger.

– Det er det stort behov for, mener rådmannen.

15 boliger skal erstatte tilsvarende antall omsorgsboliger som nå brukes som institusjonsplasser. I tillegg skal 18 av nåværende boliger på Fosslia ved avdelingene Aspen, Vangen og Enga erstattes med nye. De gamle boligene ved Fosslia vurderes å være lite egnet for denne brukergruppen på sikt.

Rådmannen har som mål at boligene skal stå ferdig i 2020.

Han foreslår at arbeidet med reguleringsplan og planlegging av byggeprosjektet starter opp i begynnelsen av 2017.