– De reelle tallene er langt under det rådmannen forenklede overslag viser, og som forslaget om nedleggelse av grendeskolene er vedtatt på bakgrunn av. Etter mine beregninger vil den totale besparelsen ligge mellom 5-7 millioner kroner, som er under halvparten av det overslaget det ble vist til i formannskapet, og som på langt nær er nok til å dekke kapitalkostnadene på en fremskyndet Hegra barneskole, og enda mindre nok til å fremskynde bygging av ny Halsen barneskole, sier Ivar Vigdenes.

Beregning

På konkret forespørsel fra Venstres Leif Eggen har rådmannen utarbeidet et overslag over besparelser en nedlegging av skolene i Skjelstadmark, Forradal og Flora vil bety, med det formål å kunne finansiere bygging av ny Hegra barneskole og fremskynding av bygging av Halsen skole.

Tallene Eggen fikk av rådmannen viste en besparelse på 14,4 millioner kroner. Noe som i tilfelle var nok til å dekke inn både kapitalkostnadene til ny Hegra barneskole og til å fremskynde bygging av deler av Halsen skole.

Det er disse tallene ordføreren bestrider.

Halvparten

– Hvis man legger faktiske budsjettkostnader til grunn vil man spare under halvparten av summene som ble nevnt i formannskapet, sier Vigdenes.

–Hva tenker du om de tallene rådmannen har kommet med. Hva er grunnen til den store forskjellen?

–Rådmannen har foretatt en forenklet beregning basert på et anslag av kostnaden pr. klasse, mens jeg har tatt utgangspunkt i faktisk driftskostnad pr. elev. Jeg kan også legge til at jeg i disse beregningene har tatt med en usikker besparelse på cirka 0,5 millioner på SFO, et punkt rådmannen ikke har med i sin beregning.

–Og det er på bakgrunn av rådmannens tall at forslaget om nedleggelse av grendeskolene ble fremmet, og fikk flertall, i formannskapet?

–Det var i alle fall de tallene det ble referert til under møtet av de som sier de går for dette av økonomiske årsaker.

–Hva mener du må skje med forslaget om nedleggelse av de tre skolene på kommunestyremøtet på torsdag?

–Jeg håper å at flertallet ser det samme som meg, der jeg med kvaliteten av grendeskolene på den ene siden, og med dette tallmaterialet på den andre siden mener vi vet nok til å ikke gå videre med saken. Jeg frykter ikke resultatet av en videre utredning, men den vil kun føre til unødvendig usikkerhet i grendene og folk som vurderer å flytte til stedene kan vegre seg i mellomtiden. Det vil rett og slett gå utover bolysten, sier Vigdenes.

Mindre lærertetthet

Ordfører Ivar Vigdenes trekker også frem at en sammenslåing av skolene i Hegra vil bety mindre lærertetthet for alle elevene ved den nye skolen.

–All innsparing er tenkt brukt til å bygge ny skole, og ikke til økt lærertetthet. For selv om det blir noen flere lærere ved en sammenslåing, vil elevtallet pr. lærer øke. Det er jo det som er hele forutsetningen: lavere lærertetthet skal finansiere en tidligere og større skole enn vi ellers ville ha bygget. Dette gjelder både for de elevene som kommer flyttende og for de som går på Hegra skole fra før. Det er ikke det jeg tror man ønsker seg i Hegra, sier ordføreren.

–De ønsker vel ny skole?

–Ja, men ingen vil vel man ha det på bekostning av grendeskolene og på bekostning av lærertettheten. Da tror jeg heller de fleste foretrekker å vente til man får finansiert skolen på vanlig måte, sier Ivar Vigdenes.