– I den beregningsmodellen vi har brukt, som er ressursfordelingsmodellen, tar vi hensyn antall klasser, noe som rett ut fra den måten pengene fordeles i dag. Ordfører Ivar Vigdenes sine beregninger tar utgangspunkt i enhetskostnad pr. elev, og det er ikke sånn pengene fordeles i dag. Skal dette stemme må tildelingene til skolene endres, sier Roar Størset, som er økonomisjef i Stjørdal kommune.

– Hva mener du er den viktigste årsaken til at forskjellene blir så store?

– Med en full to-paraleller ved Hegra barneskole vil det utløse en god del mer tildelinger til skolen. Det vil også bety at vi utnytter lærerkapasiteten mye bedre. Vi får fylt opp klassene.

– Så lærertettheten går ned?

– Ja, men det er et politisk valg. I dette tilfellet brukes pengene til å bygge bygg i stedet for lærere, sier Størset.

– Etter dine beregninger vil en nedleggelse av grendeskolene gi en besparelse på 14,4 millioner kroner. Mener du dette tallet er mer riktig enn det tallet ordføreren legger frem i dag på 5-7 millioner?

– Ja, helt klart. Men jeg vil ta med et usikkerhetsmoment, som ikke lå inn i forutsetningene da vi lagde beregningen, og det er videre drift av barnehagene. Det lå ikke inn som en forutsetning da vi lagde beregningen, og hvis barnehagene skal bestå, vil nok det minske innsparingen. Uten at jeg kan si hvor mye det vil utgjøre ennå.

– Så du har lagt til grunn at oppvekstsentrene skulle legges ned?

– Jeg har tatt med halvparten av driftskostnadene av byggene i beregningen, men dette er en forenkling, som ikke vil stemme hvis barnehagene blir opprettholdt.