- Jeg har fått en kjempemottakelse.

Colonel Dag Bruun er veldig begeistret for mottakelsen han som øverste sjef for styrken fra US Marines har fått på Værnes og i Stjørdal.

Øverste sjef

Bruun blir øverste sjef for den amerikanske styrken med US Marines som kommer til Værnes for å trene på norsk vinter midt i januar.

Den amerikanske obersten roser forholdene på Værnes.

- I forhold til det våre marinesoldater er vant til, blir dette fem stjerner, smiler han.

Luksus

Col Bruun nøler ikke med å kalle forpleiningen som vil møte hans marinesoldater på Værnes i januar, som luksuriøs.

- Sauna står klar når vi kommer inn fra øvelser om ettermiddagene. Gymsalen er åpen nesten hele døgnet. Kantineforholdene og maten er virkelig kjempegod, sier den amerikanske obersten.

Han kom til Værnes for fire uker siden. Han er selv innkvartert i forlegningen og skal bo der sammen med marinesoldatene. Så langt obersten vet selv, skal han være på Værnes til sommeren neste år.

Danske aner

Han presenterer seg som Dag Bruun.

- Etternavnet kommer fra Danmark, sier han.

Fornavnet er Douglas. Eller bare Doug.

- Når jeg presenterer meg for nordmenn i telefonen, høres det ut som Dag. Det var i hvert fall det frisøren i Stjørdal skrev i avtaleboka si, smiler amerikaneren.

Klippe håret

Han har vært i Stjørdal i fire uker. På den tida har han rukket to frisørbesøk. Amerikanske marinesoldater er opptatt av hårsveisen. Håret skal i hvert fall ikke være for langt.

Colonel Bruun spår oppsving for frisører i Stjørdal når the marines kommer tilbake fra øvelse i Finnmark utover våren.

På Værnes skal colonel Bruun lede kompanistridsgruppen på mellom 300 og 350 soldater som ankommer i dagene 17. til 19. januar.

Lære norsk vinter

- Vi skal lære å operere i kalde og våte omgivelser, sier han.

Marinesoldatene som kommer til Værnes, er frivillige mannskaper. De fleste vil være mellom 20 og 24 år. Alle har vervet seg i US Marines. Tjenesteperioden er vanligvis mellom fire og seks år. Det handler om profesjonelle soldater.

- Hittil har vi trent mye i ørkenforhold. Nå skal vi lære å håndtere norske vinterforhold, sier Bruun.

Det vil til å begynne med handle om helt enkle ferdigheter. Som å kle seg fornuftig.

- Vi må lære at vi ikke kan ha på oss for mye og bli svett og kald til slutt likevel, sier han.

Lutefisk og elg

- Ditt inntrykk av Stjørdal så langt?

- Veldig bra. Jeg har vært litt i sentrum og sett juletreet og juledekorasjonene. Mange spisesteder. Og så har jeg besøkt Storvika. Og så har jeg fått smake på både lutefisk, elg og reinsdyr. Veldig eksotisk mat for en amerikaner, sier Bruun.

Han forteller at han ble veldig imponert over de norske han møtte i Storvika. Her var det til og med folk som badet selv om det bare var noen få plussgrader. Og her satt familier godt påkledd og grillet!

- Skikkelige norske vikinger, sier colonel Dag Bruun.