En mann fra Sør-Trøndelag i 40-årene kom med fly fra Alicante til Trondheim lufthavn Værnes torsdag 3. november. Vedkommende ble plukket ut til tollkontroll.

– Kontrollen avdekket at mannen hadde med seg 71 narkotiske tabletter med dokumentasjon som var utskrevet av lege i Spania, sier seksjonssjef for tollmyndighetene på Værnes, Hallgeir Bjørvik.

Røntgen på sykehus

Bjørvik opplyser at tollerne mistenkte sørtrønderen for å ha narkotika skjult i kroppens hulrom i tillegg. Dette av flere årsaker.

– Hvilke årsaker?

– Jeg vil ikke gå inn på det. Dette er våre arbeidsmetoder.

Mannen er ifølge Bjørvik kjent for lignende forhold tidligere. Jourhavende jurist innvilget kroppslig undersøkelse av mannen på sykehus.

– Da han ble gjort kjent med at han skulle til undersøkelse på sykehus, så innrømmet mannen at han hadde 11 pakker eller kuler med tabletter som var pakket opp i rektum, sier Hallgeir Bjørvik.

Sju av pakkene ble kvittert ut på spesialtoalett hos toll på Værnes, mens de fire siste ble påvist på røntgen og kvittert ut på sykehuset.

– Pakkene inneholdt til sammen 107 narkotiske tabletter. Ettersom den samlede mengde tabletter ikke stemte overens med dokumentasjonen fra Spania, ble alle de 178 tablettene beslaglagt, sier Bjørvik.

Tolletaten anmeldte forholdet til politiet.

Venter på analyse

Etterforskningsleder Annar Sparby ved Stjørdal lensmannskontor forteller at mannen har erkjent at han forsøkte å smugle tabletter.

– Hvis man har dokumentasjon i orden fra lege, så er det tillatt å ha med seg tabletter fra Spania til ei ukes forbruk. I dette tilfellet var det langt over ei uke, sier Sparby.

Han opplyser at det var snakk om morfinlignende tabletter på 200 milligram.

– Dette kommer under narkotikabestemmelsen. Slike tabletter er reseptbelagte og må være skrevet ut av lege, forteller Sparby.

Politiet venter nå på resultatene av analysen av tablettene.

– Analysen vil si noe om styrkegrad og omregnes til brukerdoser på heroin. Ettersom tablettene er mest nærliggende et morfinpreparat, kommer det inn under heroinbestemmelsen, sier Annar Sparby.

Det er opprettet straffesak.