Det nye helsehuset ved DMS-senteret kan stå ferdig i 2022. Planen for helsehuset ble enstemmig vedtatt i komité levekår denne uka.

Samler tjenester

Komitéleder Leif Eggen (V) gleder seg til å jobbe videre med helsehus-planene.

Helsehuset blir et større senter der kommunen vil samle flere helsetjenester. Helsehuset blir et «minisykehus» med plass til flere poliklinikker og såkalte intermediære senger. Det er senger for pasienter som er ferdig behandlet ved et større sykehus. Helsehuset skal også inneholde legevakt for Værnesregionen og ambulansestasjon.

DMS-tomta

Helsehuset skal bygges på DMS-tomta ved semtrum. Helsehuset får ifølge konseptanalysen et fotavtrykk på ca. 1.700 kvadratmeter. Helsehuset skal bygges i fire etasjer over bakken og skal ha en parkeringskjeller som også skal inneholde tekniske rom mm. Brutto areal er beregnet til 5.823 kvadrat

Helsehuset skal blant annet inneholde både akuttsenger og behandlingssenger. Her blir det også rehabiliteringssenger og senger for korttidsopphold.

Dagbehandling

Poliklinikker skal gi dagbehandling.

Her blir det kontorlokaler for forvaltningskontoret i Værnesregionen. Lokaler for hverdagsmestringsteamet i Stjørdal kommune, responssenter, undervisnings- og møtelokaler samt kafé eller kantine.

Utomhusarealet og inngangsparti skal tilpasses funksjonene og brukergruppene.

Utredningen gjør også et poeng av at helsehuset skal kunne utvikles videre med flere poliklinikker, et legesenter og omsorgsboliger uten at fotavtrykket på tomta øker.

Kommunestyret

Utredningsfasen vil starte opp umiddelbart etter at kommunestyret i Stjørdal godkjenner av anbefalingene i konseptfaserapporten. Kommunestyret får helsehus-saken på bordet neste uke.

Sier kommunestyret ja, kan arbeidet med reguleringsplan starte opp våren 2017. Planarbeidet forventes å være ferdigstilt før utgangen av 2018.

Forprosjektet kan forventes å ta et år. Leif Eggen i komité levekår ser for seg at det skal startes opp i god tidslik at det kan gjøres et grundig arbeid før byggestart i 2020.

Byggeprosjektet vil ta et og et halvt år. Holder planen, vil helsehuset kunne stå ferdig i 2022.

Uklar prislapp

– Har Stjørdal råd til å bygge helsehuset?

– Rådmannen har lagt inn planleggingskostnadene i forslaget til økonomiplan som legges fram for kommunestyret torsdag, sier Leif Eggen.

Her skisseres det hvilke investeringskostnader som kan forventes. Oppstart av byggingen av Helsehuset er forutsatt til 2020 og ferdigstillelse kan da forventes i 2022.

– Det blir økonomisk krevende, men helsehuset vil også gi folk og kommunen store gevinster, mener Leif Eggen.

Investeringene i 2020 er beregnet til 17 millioner kroner som en oppstartskostnad. De totale investeringskostnadene for Helsehuset er ikke beregnet ennå. I perioden frem til byggestart vil det medgå kostnader til planlegging og forprosjektering, og det er avsatt to millioner årlig for 2017, 2018 og 2019 til helsehuset i rådmannens forslag.

Leif Eggen (V) Foto: Jan Erik Sundoy