–Jeg var med og utarbeidet ressursfordelingsmodellen, som økonomisjef Roar Størset sier han bruker til sine beregninger på besparelse ved nedlegging av grendeskolene. Jeg reagerer sterkt på at han sier at modellen bygger på klassetall og ikke elevtall. Det er direkte feil, sier Aslaug Vigdenes, som tidligere jobbet som rådgiver for grunnskolen i Stjørdal fram til hun gikk av med pensjon for fire år siden.

Feilaktige opplysninger

I Stjørdalens Blad torsdag denne uken går økonomisjef, Roar Størset, ut og forsvarer sine beregninger på at en nedleggelse av skolene i Skjelstadmark, Forradal og Flora vil gi en besparelse på 14,4 millioner kroner, og at han baserer sine beregninger på bruk av nettopp denne ressursfordelingsmodellen.

–Den modellen jeg satt og administrerte i ti år som rådgiver i kommunen er stort sett lik i dag. Det er kun gjort små justeringer. Som en av de tre hoveddelene i den modellen ligger elevtall inn som en faktor. En faktor, som utgjør halvparten av vektingen i modellen. Det for at store klasser skulle få mer penger enn små klasser. Derfor blir det helt feil når økonomisjefen sier han bruker klassetall i modellen.

–Bruker han ikke den modellen han sier han har brukt?

–Det kan han ikke gjøre. Jeg skjønner ikke hva han bruker, sier Aslaug Vigdenes.

Altfor høyt

– Hva sier du om tallet økonomisjefen kommer frem til på en besparelse på 14,4 millioner?

–Slik det ser ut for meg er dette altfor høyt. Jeg har ikke tilgang til regnearkene lengre, men hvis en ser på dagens tildelinger kan man grovt estimere hva tildelingen på driftsbudsjettet til en ny Hegra barneskole vil havne på.

–En ny Hegra barneskole vil havne rundt 320 elever, som ligger mellom Skatval og Lånke et sted, litt nærmere Lånke med tanke på elevtall. De får i dag tildelt henholdsvis 18,5 millioner og 23,5 millioner. Hvis en anslår at Hegra barneskole havner på cirka 22 millioner, vil det bety en besparelse rundt 6 millioner kroner. I dag er det sammenlagte driftsbudsjettet til de fire Hegra-skolene på 28 millioner.

–En annen måte å synliggjøre dette på er at man i ressursfordelingsmodellen sparer en grunnressurs ved tre skoler på 10,5 millioner, mens man på øke elevbasert ressurs ved ny Hegra barneskole med cirka 4,5 millioner, sier Aslaug Vigdenes.

Nærmere 6 millioner

– Så du kommer fram til en besparelse på 6 millioner?

–Det er en del faktorer som kommer i tillegg. Både med hva som skal skje med de tomme skolebyggene og skoleskyss blant annet, men at vi ved bruk av ressursfordelingsmodellen kommer ut med en besparelse langt under den økonomisjefen legger fram er helt klart, sier Aslaug Vigdenes.

Vil regne på nytt

Aslaug Vigdenes sendte torsdag en e-post til økonomisjef Roar Størset, der hun ber om at de feilaktige opplysningene blir dementert i lokalavisa.

–Basert på de premissene som lå til grunn for spørsmålet fra Venstre v/Leif Eggen tidlig i november var det riktig å ta utgangspunkt i antall klasser. Og klassekostnadene stemte overens med dagens kostnader. Den ressursfordelingsmodellen som brukes når det settes opp et budsjett for den enkelte skole, er den som er politisk vedtatt. Ressursfordelingsmodellen er, som Aslaug Vigdenes påpeker; delvis elevbasert og ikke klassebasert. Men det gjøres en faglig vurdering av om vi ivaretar de vedtatte klassedelingstallene, og derfor kan vi også si at fordelingen delvis er klassebasert, sier Roar Størset.

–I en så viktig sak som dette er det viktig at premissene for beregningene blir belyst og omforent. I lys av dette vil vi foreta en detaljert beregning, noe det ble informert om i formannskapet på torsdag, sier Størset.