Moe sendte denne uka sitt siste forslag til ny politistruktur i Trøndelag ut på høring til styringsgruppen. I neste uke sender han sin endelige innstilling til Politidirektoratet.

Forslaget består av 7 tjenesteenheter og 20 tjenestesteder.

Værnes lensmannsdistrikt vil bestå av tjenestestedene Stjørdal lensmannskontor, politipost på Trondheim lufthavn Værnes og Selbu lensmannskontor. Tidligere gikk forslaget ut på at Stjørdal lensmannskontor skulle være det eneste tjenestestedet.

Meråker lensmannskontor foreslås fortsatt å bli nedlagt.

Dedikeres ressurser

Nå vil politimesteren ha en egen politipost på flyplassen som har ansvaret for egen drift.

– Det er stor aktivitet på Værnes med mange passasjerer, og økningen fortsetter. Utfordringen vår er å ha en profesjonell nok tjeneste ut fra kravene som stilles til politiet, sier Nils Kristian Moe til Stjørdalens Blad.

– Hva betyr det konkret?

– Det er vanskelig å være konkret på nåværende tidspunkt. Men vi må rendyrke og spisse mer, slik at en større del av bemanningen kan ha det som skjer på flyplassen som sitt spesialområde. Det må dedikeres ressurser til den jobben.

Moe understreker at polititjenesten på Trondheim lufthavn Værnes må bli enda bedre i framtiden.

– Betyr det at du lover flere ansatte?

– Vi må ha flere folk. På lengre sikt så er vi nødt til det. Jeg kan ikke love noe her og nå, men det er iallfall det klare målet.

Tredobles

Stjørdalslensmann Marit Helene Stigen liker det politimesteren uttaler. I dag er det cirka 10 politiansatte som er fast tilknyttet flyplassen.

– Men vi er avhengige av å bruke all ressursen vi har i perioder. Det betyr at de ansatte på Værnes må gå inn i vårt ordinære vakt- og patruljesystem, og motsatt. Vi har en fleksibel ordning slik det fungerer i dag, sier hun.

For sju år siden hadde politiet 0,5 årsverk på Værnes.

– Det settes stadig høyere krav til kompetanse for å utføre de lovpålagte oppgavene på flyplassen. Oppbemanningen de siste årene er i all hovedsak gjort gjennom intern organisasjonsutvikling, forteller Stigen.

Lensmannen mener det finnes kompetanse i Trøndelag politidistrikt som kan brukes på Værnes.

– Jeg tror ikke vi kan basere oss på at Politidirektoratet tilfører tilstrekkelige midler til å bemanne opp. Vi må tenke helhetlig og annerledes i hele distriktet, sier Stigen.

Hun mener antall ansatte på Værnes må tredobles.

– Den tidligere politimesteren i Nord-Trøndelag laget en ressursanalyse for noen år siden. Der var det estimert et behov for 28 ansatte på flyplassen. Det gjaldt både sivile grensekontrollører og politiansatte, sier Marit Helene Stigen.