Han har ikke sett hjembyen på nesten 20 år, men tirsdag kom han innom som skurk i Flåklypa.

– For et fint bygg dere har fått her. Det må jeg si. Virkelig bra, sier en imponert  Espen Løvås.

Han har stått på noen scener, faktisk så mange at han begynner å bli lysten på å prøve noe annet. Han har spilt ved Trøndelag Teater i fire år og Det Norske Teater i 12 år, og nå har han hoppet inn i en turné sammen med Riksteateret.

– Ja, og dermed er jeg her, sier Løvås som er klar for sminken. I storsalen er scenen klar. Det ser ut som om Reodor Felgen har vært og satt fra seg sykkel med sinnrike innretninger sammen med en rekke andre oppfinnelser.

– Fy søren den stinket! Løvås prøver på løsnesa.

Espen Løsvås syntes det avar artig å skulle spille for fullsatt sal på heimplassen.

Solan Kikki Stormo og maskør Erika Brathole ler. Her kan man ikke være fisefin på verken det ene eller det andre. Sånn er turnelivet.

Nesten band-følelse

Riksteateret er en ny erfaring for x-stjørdalingen.

– Vi er en liten gjeng med skuespillere som er tett sammen, i et ganske stort ensemble som reiser rundt på turné til nye steder hele tida.

– Det er nesten som en band-følelse. Og det er en ganske kul måte å se Norge på. Vi reiser rundt med to svære busser. Selv hadde jeg aldri vært lenger nord enn Bodø, men nå har jeg vært hele veien nedover fra Kirkenes et steinkast fra russergrensa.

Mens vi prater foregår det en hel masse rundt omkring. Folk i halve kostymer i spøkefullt humør tripper rundt og gjør seg klar til øving. Det er en lett hektisk stemning før sceneteppet skal gå opp.

– Men det hele er også en rutine. Alt går etter et fast skjema, sier Espen Løvås som hoppet inn i Flåklypa-turneen for en annen skuespiller, og spiller klassisk skurk.

Vender kanskje hjem

Flåklypa har gått lenge, og er en brukbar suksess.

– Her i Kimen er det utsolgt. Det er artig. Det er kjempefint her. Igjen - gratulerer. En helt nydelig plass. Jeg har sett forskjellige plasser. Den scenen her er kjempebra, skryter Espen.

– Du bor i Oslo?

–  Ja, men nå lukter vi faktisk litt på å gjøre trøndere av oss igjen.

Espen forteller at kjæresten Line Hallem kommer fra Verdal. De har en ni år gammel datter. Sammen med søsteren Marte Hallem og mannen driver paret produksjonsselskapet Scene Midt. I fjor sommer hadde de en stor oppsetning i samarbeid med Trøndelag Teater - Flyktningelosen. Espen Løvås hadde regien.

Etter mange år som fast ansatt i teater, skal 43-åringen nå jobbe frilans, forteller han.

– Da er vi også mer fristilt i forhold til bosted.

– Tenker du å bli stjørdaling igjen?

– Om det ikke blir her, så ett eller annet sted i Trøndelag.

Ble det han ville

– Stjørdal har fått fram flere skuespillere. Hvorfor har vi ikke hørt fra deg?

– Det kan vel skyldes at jeg ikke har tatt kontakt. Og så har jeg stort sett spilt teater i Oslo. Det er ikke noe dere følger med på herfra.

– Men du har hatt en ganske solid skuespillerkarriere?

– Ja, det kan man vel si. Etter Ole Vig dro jeg til Romerike på folkehøgskolen, som er et naturlig startpunkt for de med en idé om å bli skuespiller. Jeg jobbet som lærer et år, deretter kom jeg inn på Teaterskolen og så kom jeg i jobb.

I det siste har han spilt i stykket "Sorga kler Elektra", som ble vist i Budapest og under gjestespillene i Bergen.