Det har vært uro og stor belastning på barnevernstjenesten i Værnesregionen. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har rettet kraftig kritikk mot tjenesten, og dette resulterte at barnevernslederen fratrådte sin stilling i slutten av november.

Nå har Stjørdalens Blad fått kjennskap til et brev de ansatte i barnevernstjenesten har sendt til konstituert rådmann Tore Rømo. I brevet slakter de rådmannens beslutning om å frata barnevernsleder sin stilling og hvordan rådmannen har håndtert problematikken rundt alle avvikene i barnevernstjenesten.

Dette brevet ble sendt rådmannen før barnevernsleder og Stjørdal kommune sendte ut en felles pressemelding om at barnevernsleder fratrådte sin stilling.

En forhastet beslutning

I brevet kommer det fram at de ansatte mener denne beslutningen er forhastet, og at de er redd for at oppsigelsen kan forsinke og forhindre den gode jobben som var i gang med å lukke alle avvikene fylkesmannen har påpekt.

De skriver videre at de mener beslutningen er tatt på sviktende grunnlag, og oppfatter barnevernleders fratreden som et desperat forsøk fra kommunens side på å tilfredsstille fylkesmannen og enkelte misfornøyde politikere i Stjørdal kommune.

De skryter videre at jobben barnevernslederen har gjort, med tanke på at tjenesten har blitt mer omfattende over tid. Dette i tillegg til at tjenesten har hatt stor arbeidsmengde og flere til dels vanskelige saker.

Ikke dårlig arbeidsmiljø

Det er ingen nyhet at sykefraværet og utskiftingen av ansatte har vært stort i barnevernstjenesten i flere år. Det er også i flere anledninger påpekt at arbeidsmiljøet innen tjenesten skal være dårlig. Dette er en framstilling de ansatte ikke kjenner seg igjen i.

De skriver i brevet til rådmannen at de ikke kjenner seg igjen i at det er et dårlig arbeidsmiljø, at det skal være en massiv kritikk mot leder og at ansatte skal være redde for å gå til leder med misnøye, som igjen har resultert i sykemeldinger.

Krever svar

I brevet krever nå de ansatte svar på en rekke spørsmål.

De etterspør blant annet hva Stjørdal kommune har gjort med tilbakemeldinger og bistand til barnevernsleder i perioden fra de første avviksrapportene kom i 2011 og fram til i dag.

Videre etterspør de om prosessen om å frata barnevernsleder stillingen, om tillitsvalgt og hovedverneombud har vært involvert og hvilke bestemmelser i hovedtariffavtalen som er blitt fulgt i denne prosessen.

Ansatte etterspør også på hvilken måte mistilleten fra politikerne er dokumentert, og hvem som har innsyn til dette materialet.

Avslutningsvis skriver de ansatte i Værnesregionen barneverntjeneste at de vil uttrykke sin misnøye med hvordan barnevernleder er blitt behandlet av sin arbeidsgiver, som i dette tilfellet er Stjørdal kommune.

Stjørdalens Blad har gjort for flere forsøk på å komme i kontakt med konstituert rådmann Tore Rømo på telefon og sms, uten å lykkes.