Eirik Xiang Nordgård (15) er helt sikker i sin sak: Når han møter en stengt jernbaneovergang, venter han til bommen åpner seg før han krysser overgangen. Heller ikke tar han snarveien over jernbanesporet utenom overgangene.

Maren Schiefloe Bakken (15) og Lea Marie Håve (15) er like enige.

Ulovlig

Ulovlig kryssing av jernbanespor, uvettig bruk av planoverganger, folk som står helt ytterst på kanten av perrongen når toget kommer inn på stasjonen - alt dette er med på å gjkøre jobben tøff for lokomotivføreren og farlig for dem som opptrer tankeløst og utforstandig i nærheten av jernbanespor.

Det kan også være livsfarlig.

Kjørte slalåm

– Det verste jeg har opplevd? Heldigvis har jeg vært ganske forskånet for de verste hendelsene. Men jeg måtte trekke i nøldbremsen en gang jeg så en bil som kjørte slalåm mellom halvbommene som var nede foran en planovergang, sier Håvar Molberg. Han er lokfører og kjører tog på de fleste strekningene i Trøndelag.

Den gule stripa

Han legger ikke skjul på at det kan være tøft å sitte foran i toget når han kjører inn på stasjonen, der det kan stå en gjeng ungdom som ikke bryr seg om den gule stripa som de helst skal stå bak og vente. I stedet kan de stå helt ytterst på perrongen, ofte med ryggen til jernbanesporet.

– Da vet du aldri hva som kan skje, sier han.

Stokkan u

Denne uken har Bane NOR og NSB besøkt Stokkan u-skole for å fortelle elevene hvor farlig det kan være å opptre uforsiktig, tankeløst eller ulovlig i forbindelse med kryssing av jernbanespor.

– Temaet er aktuelt, ikke minst om sommeren når ungdom skal til stranda for å bade. Da er det lett å ta snarveier, sier trioen Lea Marie Håve, Maren Schiefloe Bakken og Eirik Xiang Nordgård - som selv ikke tar snarveier over jernbanesporet.