Alex Zin forteller at han står i sofaen i vestre hjørne i huset når han skal snakke i telefonen. Han jobber delvis fra hjemmekontor som kvalitetssikringskonsulent hos Lindbak i Trondheim. Han har ikke akkurat kvalitet i arbeidsforholdene oppe i Langstein.

Vanskelig å jobbe

- Jeg er veldig avhengig av både telefon og god internettdekning gjennom jobben. Jeg har tre antenner på taket på en fem meters lang stolpe for å fininstille antenner. Har fått til litt ekstra dekning, men det er på langt nær godt nok, sier en frustrert Alex Zin.

- Det er tungvint når du knapt får sendt en mail, sier Ken Ruben Gjerde.

- Du føler at du lever i 1814, sier Wenche Anita Bang.

Utrygt

- Vi har sett oss nødt for å gå sammen og prøve å få noe til å skje på grunn av situasjonen vi befinner oss i nå. Vi mangler både mobilsignal og har veldig dårlig internett. I dag har vi kun Ice eller Netcom, og det er kjempedårlig dekning. I tillegg er det høye priser og begrensninger – kvoter, sier Zin.

Han er talsperson for nabolaget som nå har gått sammen og dannet ei fibergruppe.

Folk i bygda føler seg utrygge på grunn av manglende mulighet til å benytte nødtjenester. Mobildekningen er sporadisk. Og det er barn som ikke vil bo i bygda, fordi det ikke er internett.

- Hvis Stjørdal kommune vil beholde sine innbyggere i Langstein synes jeg de kan støtte prosjektet vårt. NTE er igang med å kartlegge kostnader, sier Zin.

- Det er verken optimal internettdekning eller telefondekning oppi her, sier Kjell Kåre Hoem.

- Vi føler alle at vi bor litt lenger bort enn det vi gjør, sier Robin Tømmerås.

Har gravd før

Fibergruppa på Langstein ble startet i fjor sommer. Det er ca. 80 berørte husstander. Gruppa ser for seg et prosjekt fra Langstein fisk/Salmar ved E6 til Boråskrysset nærmere Skjelstadmark.

Statens vegvesen har gravd ned trekkrør under asfaltering på store deler av strekningen.

- Det ligger i bakken. Det skal ikke mye til, sier en optimistisk Zin.

- Jeg har meldt interesse for fiber siden jeg flyttet dit for fem år siden. De begynner å bli lei av meg på NTE, sier Zin og ler.

Kommunen vil bistå

Zin håper på støtte fra Stjørdal kommunen, og der sier Atle Horn på etat teknisk drift at kommunen er positiv.

- Selv er vi klare til å til å brette opp armene, til dugnadsinnsats, sier Zin.

- Vi er kjent med at Langstein er igang med å regne på et prosjekt. Vi venter på hva de kommer fram til, sier Atle Horn.

Kommunen sendte inn to søknader om tilskudd til fiber på Skatval i fjor til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM), og fikk avslag på begge prosjektene.

Mange om beinet

NKOM hadde 126 millioner kroner til bredbåndsutbygging i 2016 og det ble søkt om 465 millioner.

Ett av kriteriene som vektlegges, er graden av medfinansiering fra kommunen, sier seniorrådgiver Vanja Grut i NKOM. Hun legger til at mange forbedrer søknadene sine og sender inn igjen, og da kan de gå gjennom. Egeninnsats fra berørte husstander er også blant det som tillegges også vekt.

Det viktigste kriteriet er antall husstander som får et tilbud om grunnleggende god kvalitet.

Fortsetter å prøve

Det var nok dette kriteriet som gjorde at søknadene på Skatval ikke nådde opp i fjor, men vi skal gjøre noen endringer på søknadene og prøve igjen innen fristen i mai, sier Atle Horn i Stjørdal kommune.

- Egenfinansieringsandelen var høy og kostnadene per husstand lav, opplyser Horn.

Slik han ordlegger seg, er kommunen også interessert til å bistå Øvre Langstein med å søke om bredbåndsfinansiering.