Sammen med lagkamerat Jon Skaset Mølmen deltar hun denne helga i norgescup for kokk-og servitørlærlinger.

– Målet er å gjøre mitt beste, så får vi se hvordan det går. Jeg har uansett tilegnet meg mye kunnskap.

Det sier Maria Moldver fra Saksvik til Bladet før helgas konkurranse i Stavanger.

19-åringen er til daglig servitørlærling ved Statholdergaarden i Oslo. Sammen med Jon Skaset Mølmen utgjør hun den svært anerkjente restaurantens servitørlag i mesterskapet.

Til Finland

42 kokkelærlinger og 22 servitørlærlinger fordelt på 32 tomannslag deltar. Alle deltakerne er forhåndskvalifisert gjennom en regional konkurranse.

Ett kokkelag og ett servitørlag går videre til nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Finland til våren.

Lærlingene skal lage mat med tildelte råvarer og servere maten til gjester. De blir målt på tid, kvalitet, gjennomføring og smak.

Utadvent

Moldver forteller om grundige forberedelser og mye øving i forkant av konkurransen.

– Det har vært lange dager på jobb. Ofte fra 10 om morgenen til 23 på kvelden, sier hun.

Malvikjenta flyttet til hovedstaden etter fullført videregående skole og skal etter planen ta fagbrev som servitør til våren.

– Jeg likte å lage mat og begynte på restaurant- og matfag. Tanken var å bli kokk, men læreren min oppfordret meg til å bli servitør, forteller hun.

Læreren mente saksvikjenta var passende utadvent og at hun hadde alt som skulle til for å bli en god servitør.

– Jeg er glad for at jeg fulgte det rådet i dag, sier hun.

Michelin-status

Moldver er bosatt rett utenfor sentrum og trives i Norges største by.

– Det har vært en spennende og lærerik tid. Jeg har utviklet meg både faglig og som person. Å flytte hjemmefra og klare seg med den lønna en får gjør at en blir litt mer voksen. Det har vært litt utfordrende, men har gått veldig fint, oppsummerer 19-åringen.

Retauranten Statholdergaarden fikk denne uka stjerne for 20. gang i michelinguiden og blir drevet av Bent Stiansen. Kjendiskokken var den første nordmannen som vant Bocuse d’Or, verdensmesterskapet for kokker.