Islendingen er ganske imponert over malteteknikkene han har fått se i Stjørdal. Han har lest om tradisjonene med maltøl og stjørdalsøl som går helt tilbake til vikingtida.

Skal lage whisky

Nå er Sigurdsson på besøk i Stjørdalsdistriktet for å lære mer om hvordan stjørdalsbryggerne tørker kornet.

Han skal ikke brygge øl, men er i gang med å utvikle en ekte islandsk whisky. Brennevinet skal produseres på bygg fra Island. Derfor kommer Birgir Mår Sigurdsson til Stjørdal for å lære mer om tradisjonen med såinnhus og tørking av byggmalt.

Sigurdsson har bygget sitt eget lille "såinnhus" med tørkeanlegg basert på islandske tradisjoner.

Sauemøkk

Tidligere har han vært på studietur i Skottland for å se på tørkeanlegg for korn.

–Skottene fyrer med tørka torv. Her i Stjørdal er det ørderved som gjelder. Jeg tenker å fyre med tørket sauemøkk, sier Sigurdsson.

Islendingene bruker gjerne tørket sauemøkk som brensel når de tørker og røyker både kjøtt og fisk.

Vil lære

Han har vært på besøk hos Jørn Anderssen ved Klostergården Bryggeri på Tautra. I Stjørdal besøkte islendingen ølbryggerne Roar Sandodden på Alstad på Skatval og Morten Granås på Granås gård i Hegra. De to stjørdalingene har begge utviklet malteteknikker som han gjerne vil lære av.

På Granås gård var Sigurdsson spesielt opptatt av detaljer med varmeskjoldet som Morten Granås har utviklet slik at kornet ikke skal bli brent for mye.

Brenneribedrift

Birgir Mår Sigurdsson er i gang med å utvikle en liten brenneribedrift. Målet er å produsere en genuin whisky fra Island. I tillegg vil Sigurdsson produsere gin som skal smaksettes med urter fra Island.

Sigurdsson er med i det internasjonale nettverket Nordic Periferi der blant andre Norge er med i samarbeidet. En av målsettingene er å bidra til å utvikle nye arbeidsplasser I Norge, Island, Færøyene, Skottland og Newfoundland i Canada.

Saken fortsetter under bildet

Morten Granås lot Birgis Mår Sigurdsson studere såinnhuset. Til venstre Jørn Anderssen fra Klostergården på Tautra. Foto: Jan Erik Sundoy

Tre år

Sigurdsson forteller at det vil ta ham minst tre år å produsere en salgbar islandsk whisky. Den edle drikken må nemlig lagres i minst tre år på eiketønner for å modnes.

–Det er derfor må vi også må lage gin for å ha noe å selge slik at vi gan få inntekter inn så fort som mulig, sier han.

Sigurdsson medgir at brennevinsproduksjon ikke er det enkleste å starte med på Island. Alkohollovgivningen er i grove trekk veldig lik norsk alkoholregime.

Brennevinmonopol

– Vi har brennevinsmonopol som i Norge og veldig høye skatter på alkohol, sier Sigurdsson.

Kjøper du alkohol på Island, består rundt halvparten av prisen av avgifter. Sigurdsson medgir at det blir krevende å starte en brenneribedrift på Island.

– Men det handler om å utvikle særegne produkter med god smak. Store produksjonsvolum blir det nok ikke i første omgang, sier han.

Sigurdsson håper bedriften kan gi arbeid til ham selv og et par andre i starten.